Георги Иванов се пуска на турнира "Нови звезди"

36-ият международен турнир "Нови звезди" ще даде своеобразно начало на сезона на писта у нас. Състезанието традиционно е първата проява в годината на открито за мъже и жени.

Турнирът е на 21 май на стадиона на НСА "Васил Левски", започва в 15.00 часа и в програмата му са включени 17 дисциплини. Жените ще могат да се състезават в седем - 100 м, 200 м, 400 м, 1500 м, троен скок, копие и чук. За мъжете ще има 10 старта - 100 м, 200 м, 400 м, 1500 м, скок дължина, троен скок, гюле, диск, копие и чук.

И тази година с турнира ще се проведе и Международна научна конференция "Лека атлетика и наука". Този година срещата е посветена на 90 години лека атлетика в България.

Националният рекордьор в тласкането на гюле Георги Иванов ще уважава състезанията в България. Веднага след прибирането си от Шанхай, където участва на Диамантената лига, ще стартира и на турнира "Нови звезди" в НСА "Васил Левски". Иванов е в заявките на дисциплината, която е с начален час 18.15 часа.

Освен Георги Иванов в турнира ще участват още няколко от по-изявените български състезатели. Златозар Атанасов ще бъде в сектора за троен скок, а в същата дисциплина при жените ще се срещнат Андриана Бънова и Петя Дачева. И за двете това ще бъде първи старт в тройния скок от повече от година. Бънова роди сина си Виктор преди година, а Дачева имаше здравословни проблеми.

Олимпийската шампионка в тройния скок Тереза Маринова, която е част от катедра "Лека атлетика" на НСА, апелира за повече публика на стадиона в сряда.

"Като бивш състезател знам от какво значение е участието в повече състезания. Благодарение на катедра "Лека атлетика" към НСА атлетите ни имат шанс за още едно поле за изява. Състезанието е най-добрата тренировка. Надявам се да има и повече публика на стадиона. Като състезател винаги ми е липсвала българската публика - да ми дава сили и да ме подкрепя", коментира Маринова.

Инна Ефтимова вече има право да се състезава. Тя изтърпя 2-годишното си наказание заради употреба на допинг на 15 май и вече от четири дни има разрешение да участва в атлетически прояви. Вече е ясно кога ще бъде първият старт на спринтьорката след паузата. Ефтимова ще участва на 100 м на 36-ия турнир "Нови звезди" в сряда.

"За да получиш правата си след допинг наказание, има няколко условия - наказанието да изтече и да се дадат определен брой допинг проби. Инна Ефтимова изпълни условията и вече е редовно картотекиран състезател в Българска федерация по лека атлетика. Надяваме се да видим добри постижения от Инна и със завръщането й очакваме да направим една хубава щафета през тази година", заяви спортният директор на БФЛА Диан Драшков.

Ефтимова е картотекирана в клуб Атлетик-София. Преди седмица спринтьорката се завърна от подготовка в Испания.

Природата спря атлети от Хърватия и Босна и Херцеговина да вземат участие в турнир "Нови звезди". Наводненията в страните на запад от България са причина отборите от двете държави да откажат участие в традиционната надпревара в София. 15 сърби обаче ще осигурят международния статут на "Нови звезди".

Състезателите на Христо Марков от Катар най-вероятно също ще участват в скоковите дисциплини в сряда.

"Мога спокойно да кажа, че турнир "Нови звезди" се превръща в най-стария в момента. Имаше много легендарни турнири в България, които изчезнаха. "Нови звезди" се организира за 36-и път и ще продължи да се организира докато има Катедра "Лека атлетика в НСА, надявам се.

Турнирът ще бъде част от честването на 90-годишнината на Българска федерация по лека атлетика. През 1924 г. е било първото организирано състезание по лека атлетика за определяне на състава за олимпийските игри в Париж. От тогава се смята, че има организирана лека атлетика в България.

Ще съчетаем историческата програма със състезателната и научната. Утре, на 20 май, ще се проведе Международната конференция "Лека атлетика и наука", на която ще обърнем внимание и на историята на спорта", заяви ръководителят на катедрата проф. Стефан Стойков.