Гениален лекар пази Барселона от контузии чрез генно инженерство

снимка: БГНЕС/EPA

Макар че на няколко пъти изрази желанието си да работи с по-голям състав, реалността от последните седмици показва, че Луис Енрике вече има предостатъчно футболисти. Откакто Алейш Видал и Арда Туран бяха картотекирани през зимния пазар, барселонският треньор вече зачерква по технически причини по 4-5 играчи преди всеки мач. Физическата устойчивост и стабилност на отбора му надви "жестокия календар".  Така на Лучо вече не му липсват резерви на скамейката. Към настоящия момент единственият пациент в каталунския лазарет е Рафиня Алкантара, който през септември бе контузен тежко в коляното от съперник при гостуването на Рома. С изключение на това дълго отсъствие единствената по-сериозна травма в Барса бе разтежението, от което пострада Жорди Алба в средата на януари. Левият защитник пропусна само 3 мача.

В началото на сезона претовареният календар (Суперкупата на УЕФА и на Испания) и хаотичното американско турне попречиха на правилната подготовка и претовариха медицинския отдел в сравнение с първата кампания на Луис Енрике. Въпреки това напоследък броят на контузиите се стабилизира. И по всичко личи, че в решаващите месеци от сезона Барселона ще бъде в пълния си състав. Специалните индивидуални жилетки с GPS помагат на треньорите веднага да разберат кой играч трябва да почива.

Защото днес лекарите начело с д-р Рикард Пруна не само лекуват контузените, но и се стремят да предвидят отрано задаващи се проблеми и да сведат до нула евентуалните рискове. Като се започне с контрола над хранителната диета и на външните препарати като сапуна, дезодорантите или парфюма на футболистите, вниманието все повече се насочва към тяхната генетична информация, към тяхното ДНК. 

Д-р Пруна е начело на група европейски лекари, които твърдят, че получаването на информация от гените на футболистите помага да се избягват мускулните им контузии. Матилда Лундблат, доктор от шведския град Елфсборг и членка на колектива, определя лекаря на Барса като "маестро" и обяснява пред "Марка", че "полиморфизмът на гените на фактора за растеж са свързани с вероятността, със сериозността и времетраенето на сериозните контузии. Тези гени играят важна роля като биологични маркери за процесите, свързани с мускулните контузии". 

Така в сложния свят на елитния футбол лекарите се обръщат към генетиката, за да научат повече неща за предразположеността на всеки спортист да понася високи натоварвания и стрес, свързани с редуващите се тренировки и мачове. Анализът, който доктор Пруна направи в продължение на 3 г. с общо 73 футболисти от първия и втория отбор, има за цел всеки един играч да бъде подлаган на специфично индивидуално натоварване и възстановяване. "Сигурна съм, че тази практика ще се възприеме от още много клубове", заключи д-р Лундблат.

Материал на вестник "7 дни спорт"