Футболна обсерватория изчисли: играта у нас е бавна, но с много точни пасове

снимка: levski.bg

Футболът в Първа професионална лига е бавен, но пък пасовете са точни, макар повечето от тях да са по широчината на игрището. Това е месечният анализ на футболната обсерватория CIES, която е изследвала нивото на игра в 35 национални първенства в Европа. Използвайки данни на компанията "InStat", CIES определя състоянието на всяка една от тази футболни лиги спрямо колективното и индивидуалното представяне на футболистите в нея. Критериите са три - контрол над топката, нивото на открита и бърза игра, както и балансът на силата във всяко първенство. Извадката включва 19 544 мача, които са се провели между 1 септември 2015 и 31 август 2017 година. 

В точността на подаванията, която е част от критерия владеене на топката, българската Първа лига се нарежда на елитното 14-о място с 80% точни пасове. Тук Италия и Франция водят съответно с 82,4 и 82,2 процента, а изненадващо в топ 4 попадат Швеция и Израел. 

Първенството, в което се отбелязват най-много голове, е швейцарското. Там падат по 3,16 попадения на мач. Следват холандското, шведското и белгийското. Първа лига тук е на 23-о място с 2,5 гола средно на сблъсък.

При степента на равнопоставеност на тимовете сме на 20-а позиция. Най-равностойното първенство е това на Полша, както и вторите дивизии във Франция, Германия, Испания и Англия, а най-ясно са изразени фаворитите в Хърватия - Динамо (Загреб) и Риека, както и в Украйна - Шахтьор и Динамо (Киев)