Форбс: Гришо е по-скъпоплатен от Мъри, Федерер е №1

Освен че са завоювали общо 49 титли от Големия Шлем през последните години, Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович са единствените тенисисти с над 100 милиона щатски долара, спечелени от наградни фондове. Намиращият се на четвърто място в тази своеобразна класация Анди Мъри изостава с над 40 милиона от голямото трио.

Извън корта обаче, един от тях има осезаемо предимство. Федерер е най-скъпоплатеният тенисист за 13-а поредна година. Последният човек, който изпревари швейцареца по този показател, бе Андре Агаси. Според проучване на сп. “Форбс” Федерер е добавил $77.2 милиона в банковата си сметка за периода юни 2017 – юни 2018 г., като $65 милиона от тях са от рекламни договори и участия.

Партньорството на Федерер с корпорации като Wilson, Credit Suisse, Jura, Lindt, Rolex, Mercedes-Benz and NetJets датира от повече от десетилетие. Нещо повече, “Мерцедес” и “Линд” удължиха сроковете на договорите си с бившия номер едно в света в края на 2017 г., въпреки че той се намира в края на кариерата си.

Статистиката показва, че феновете на тениса също притежават финансови възможности над средните – поне що се отнася до САЩ. Осредната стойност на приходите, които получават годишно посетителите на миналогодишния US Open, е $182,000 на домакинство – около три пъти повече от средните стойности за цялата нация. 82% от зрителите са имали диплома за завършен колеж, докато само 34% от цялото население може да се похвалят със същото.

Глобалната популярност на тениса позволява на компаниите да използват най-известните тенисисти в маркетинговите си стратегии по цял свят. АТП тура посещава 31 държави през сезона, а хора като Федерер са обожавани и в Азия. Това бе и причината японската фирма “Уникло” да сключи 10-годишен договор с швейцареца, след като контрактът му с “Найк” приключи през март. Според запознати сделката е на стойност $30 милиона на година.

Рафаел Надал е на второ място по отношение на приходи за същия период. Испанецът е спечелил $41.4 милиона, като $27 милиона от тях са от рекламни договори и участия. Само двете титли на Надал от Ролан Гарос и US Open през 2017 г. му донесаха над $6 милиона от общо $14.4 милиона, които си заслужи от наградни фондове за времето от юни 2017 до юни 2018 г. Договорът му с Tommy Hilfiger изтече, но продължават отношенията му с Nike, Babolat, Kia Motors, Telefonica, Banco Sabadell, Richard Mille.

Топ 5 за 12-месечния период допълват Кей Нишикори ($34.6 милиона), Джокович ($23.5 милиона) и Серина Уилямс ($18.1 милиона). Американката предвожда група от 4 жени, които се намират в първата десетка в тази класация. Тенисът е единственият спорт, който позволява на жените да конкурират мъжете по отношение на приходи. В американския баскетбол например мъжете изкарват около 100 пъти повече отколкото техните колеги жени. Високият телевизионен рейтинг на женския тенис обаче е причина много от големиите компании в света да сключват договори с елитните състезателки.

10-те най-скъпоплатени тенисисти са спечелили общо $254 милиона през последните 12 месеца, с 8% по-малко от преди година. Ето как точно изглежда топ 10:

1. Роджър Федерер – общо $77.2 милиона
Наградни фондове: $12.2 милиона
Рекламни договори: $65 милиона

2. Рафаел Надал – общо 41.4 милиона
Наградни фондове: 14.4
Рекламни договори: 27 милиона

3. Кей Нишикори – общо 34.6 милиона
Наградни фондове: 1.6 милиона
Рекламни договори: 33 милиона

4. Новак Джокович – общо 23.5 милиона
Наградни фондове: 1.5 милиона
Рекламни договори: 22 милиона

5. Серина Уилямс – общо 18.1 милиона
Наградни фондове: 62,000
Рекламни договори: 18 милиона

6. Каролин Вожняцки – общо 13 милиона
Наградни фондове: 7 милиона
Рекламни договори: 6 милиона

7. Григор Димитров – общо 12.7 милиона
Наградни фондове: 6.7 милиона
Рекламни договори: 6 милиона

8. Анди Мъри – общо 11.5 милиона
Наградни фондове: 1 милион
Рекламни договори: 10.5 милиона

9. Слоун Стивънс – общо 11.2 милиона
Наградни фондове: 5.7 милиона
Рекламни договори: 5.5 милиона

10. Гарбине Мугуруса – общо 11 милиона
Наградни фондове: 5.5 милиона
Рекламни договори: 5.5 милиона

Прави впечатление, че Серина Уилямс отново бе най-скъпоплатеният атлет сред жените, въпреки че изигра малък брой мачове през посочения период заради раждането на дъщеря си Олимпия.

Кей Нишикори пък е изключително добре платен от голям брой фирми поради огромната си популярност в Азия. 96% от приходите на японеца са именно от рекламни договори.

Григор Димитров се нарежда веднага след голямото трио и Нишикори и дори превъзхожда Анди Мъри. Британецът обаче участва в малък брой турнири през тези 12 месеца заради операцията на бедрото си.

Източник: сп. „Форбс“