ФИФА няма да увеличава броя на участниците на Световните първенства

снимка: БТА/AP

Президентът на ФИФА Сеп Блатер заяви, че броят на участниците във финалите на световните първенства в близко бъдеще няма да се увеличава, а квотите на конфедерациите могат да бъдат преразгледани.

Президентът на УЕФА Мишел Платини през 2013 година предложи броя на участниците във финалите на световните първенства да се увеличи до 40 отбора.

"Понятно е, че някои конфедерации се изказват за разширение на броя на участнците в турнира, но това ще бъде неверен път, каза Блатер. Ако вие имате продукт от най-висше качество, не трябва нищо да променяте.

ФИФА винаги е вървяла в крак с развитието на футбола. Броят на участниците във финалите на световните първенства бе увеличен от 16 на 24 през 1982 година и от 24 на 32 през 1998 година.

Пределът вече е достигнат, а по-нататъшното увеличаване на броя на участниците ще доведе до това, че турнирът ще продължава много повече. Но аз бих поставил акцент на следното: 32 отбора ни гарантират висок стандарт и относителна конкурентноспособност. Но ние може по-късно да се върнем към разпределението на квотите на конфедерациите", заяви Блатер.