Ферари най-бързи в Херес, Мерцедес – най-издръжливи

галерия:

снимка: БТА/AP

Пилотите на Ферари Кими Райконен и Себастиан Фетел дадоха най-бързите времена в рамките на една летяща обиколка по време на предсезонните тестове във Формула 1 на пистата в Херес.

Изненадващо или не, болидът на Скудерията се оказа най-постоянен в търсенето на оптимална скорост, като единствено в третия от четирите тестови дни номер едно по бързина бе Фелипе Насър със Заубер.

Най-доброто време изобщо по време на проверките в Испания даде Кими Райконен – 1:20.841 минути, което е с цели 2.435 секунди по-бързо от миналогодишното върхово постижение в това отношение на Кевин Магнусен – тогава пилот на МакЛарън.

Себастиан Фетел спря хронометрите на 1:20.984 минута в най-добрата си обиколка по време на тестовете в Херес, а Фелипе Насър даде третото най-бързо време – 1:21.545 минути.

„Отличници“ по навъртени километри са световните шампиони от Мерцедес, които общо направиха цели 516 обиколки – вторият по този показател Заубер е направил 382 или 134 тура по-малко от „сребърните стрели“. 308 обиколки направи Нико Розберг, а 208 – Люис Хамилтън.

Що се отнася до доставчиците на двигатели, задвижващите системи на Мерцедес са се доказали като най-издръжливи, защото са направили общо 984 обиколки. Болидите с Ферари са завъртели 731, тези с Рено – 519, а Хонда, който е партньор единствено на МакЛарън – едва 79.

Пастор Малдонадо с Лотус направи най-дългия стинт с меките гуми на Пирели – 19 обиколки, а Нико Розберг завъртя цели 29 с медиум консистенциите. С твърдите гуми отново Розберг издържа най-дълго време без да прави смяна – 42 тура, като ситуацията бе същата и с гумите интермедия – 25 обиколки. С изцяло мокрите гуми Фелипе Насър успя да завърти 4 обиколки.