Федерер намачка Андерсън и е в топ 4 на финалния Мастърс

Носителят на шест титли от финалите на АТР Роджър Федерер до последно не знаеше съдбата си, но когато всичко опря до собствената му ракета, Маестрото нямаше прошка. Федерер се класира на 1/2-финалите на Nitto ATP Finals, след като победи Кевин Андерсън с 6-4 6-3.

Ако швейцарецът бе претърпял тежко поражение, можеше да не достигне финалното каре, но спечелването на първия сет му осигури място сред най-добрите четирима, а постигането на победата му гарантира първо място в група „Лейтън Хюит“. Така в събота му предстои среща с втория от група „Гуга Куертен“.

Първите точки за пробив в мача дойдоха в седмия гейм. Швейцарецът отлично контролираше темпото в разиграванията, варираше и караше съперника си да се движи постоянно. Тенисистът от Южна Африка изостана 0-40 и не успя да спаси подаването си – 3-4. После обаче си осигури топка за рибрейк и я реализира – 4-4.

Последваха два странни гейма, в които от решително значение бе кой по-добре ще се възползва от грешките на съперника си. Федерер проби на нула за 5-4 и сервираше за сета, като след това заигра впечатляващо, след като първо изостана 0-40, но след това влезе в серия и затвори частта – 6-4.

Така Маестрото си гарантира на 100% място на 1/2-финалите в Лондон, но големият въпрос бе на кое място ще завърши в групата.

roger federer

След почивката се вдигна процентът на вкаран първи сервис на Андерсън и това осезаем се отрази на ефективността му. До 3-3 Кевин вкарваше над 65% първи сервис и печелеше над 90% от точките в тези случаи, като на сметката си вече имаше и шест аса. Не по-лоши обаче бяха и показателите на Роджър (56% вкаран първи сервис, 8/9 спечелени точки тогава и 1 ас), който без съмнение играеше най-силния си мач през седмицата.

В седмия гейм при 30-30 Федерер игра дълбок ретур, след който съперникът му сбърка форхенд. На брейкбола Маестрото се защити перфектно с два сечени бекхенда по диагонала и дочака нов пропуск на Андерсън – 4-3.

Роджър затвърди за 5-3, а в деветия гейм пропусна аванс от 15-40. След продължително разиграване след това Кевин заби форхенд в мрежата и донесе нов мачбол на опонента си, а след това повтори грешката – 3-6.

TennisKafe.com