Джокович скочи на два тенис турнира

Световният №1 Новак Джокович открито се противопостави на организирането на два отборни турнира през следващите сезони. Най-старата надпревара в света "Дейвис Къп" е под шапката на ITF - Световната тенис федерация. Тя е в нов формат и ще завърши с финална фаза с 18 отбора в края на 2019 година в Мадрид.

От своя страна ATP - Асоциацията на професионалния тенис планира да организира Световна отборна купа. Първият турнир ще бъде проведен в Австралия преди Australian Open и ще включва 25 отбора, които ще разпределят награден фонд от 15 милиона долара.

"Очевидно, положението с "Дейвис Къп" и Световната клубна купа е деликатна. Намираме се в сложна ситуация, с която трябва да се справим. През следващите две години ще играем на тези два турнира, които са почти идентични като формат и са през шест седмици. Това не е добре", заяви Джокович.

"Дейвис Къп" се провежда от 118 години насам. В последните години най-добрите тенисисти не желаят участват в Световното отборно първенство и това доведе до промяна на формата.

"Ще се получат два посредствени турнира. Трябва да има само един. Говорил съм с хора от двете страни и мисля, че всички искат обединение. Аз също предпочитам качеството пред количеството", завърши Джокович.