Фамозна Схиперс с европейска титла и на 200 метра

снимка: БТА/AP

Холандската звезда в спринтовите дисциплини Дафне Схиперс се представи блестящо и във финала на 200 метра при жените на Европейското първенство по лека атлетика в Цюрих 2014 и спечели нова титла на Стария континент.

След като отвя конкуренцията в по-късия спринт на 100 метра гладко бягане, Схиперс разгърна потенциала си оптимално и записа национален рекорд – 22.03 секунди, което е и най-доброто постижение за сезона в Европа.

Освен всичко, резултатът на Схиперс се доближава до постиженията в топ 10 на всички времена на Стария континент, а и тя го записа при лошите атмосферни условия на пистата в швейцарския град.

За първи път от 64 години Холандия има европейска шампионка в спринтовите дисциплини – през 1950-та година „летящата холандка“ Фани Бланкерс-Коен триумфира на 100 и 200 метра, както и на вече несъществуващото състезание на 80 метра с препятствия.

Схиперс също има възможност да спечели трети златен медал на Европейското първенство, като ще участва в щафетата на Холандия на 4 по 100 метра.

На цели 43 стотни от победителката финишира британката Джоди Уилямс, която се пребори за среброто със считаната за основна конкурентка на Схиперс Мириам Сумаре (Франция), останала на трета позиция с резултат 22.58 секунди.

Шампионката на 100 метра гладко бягане от Хелзинки 2012 Ивет Лалова отпадна на полуфиналите на 200 метра вчера, както и другата ни представителка в спринта Инна Ефтимова.