Фалшиви данни и подменен устав бетонират ръководството на БФ Щанги

снимка: БГНЕС

Два дни преди сбирката в Стара Загора на 24 клуба в опозиция на федерацията, днес координационната четворка за спасяване на щангите изнесе изумителни факти за манипулация пред репортери в Пресклуб “България”. Асен Златев, Кристияна Колева, Иван Чакъров и Марин Милашки бяха категорични в твърдението, че има клубове-фантоми. Те са с по двама-трима състезатели и нямат право на държавно финансиране, щом са по-малко от 10, но получават пари. Това става с фалшиви данни, които подава федерацията към ММС. Кристияна Колева показа списък с имена на щангисти, които фигурират в клуба в Хасково, но всъщност са от други клубове или са скъсали със спорта. Тя е представила това доказателство и на министър Красен Кралев, който е силно разтревожен от драматичните събития в щангите. Няма значение, че ММС финансира директно клубовете, федерацията обработва и манипулира информацията за клубовете. Опитвали сме се няколко извънредни общи събрания да свикаме, но не можем да осигурим необходимото мнозинство за смяна на ръководството именно поради фиктивните клубове, заяви четворката на пресконференцията. Федерацията задължително картотекира клубовете през този месец, но 24-те недоволни няма да го направят, тъй като това означава съгласие с Управителния съвет на централата.

А този Управителен съвет може да е пожизнен. Уставът на федерацията е подменен и съхраняван под ключ в съда с мотива за възможна кражба, сензационно сподели А. Златев. Покрай смяна на името на федерацията (от Българска федерация Вдигане на тежести на Българска федерация Вдигане на щанги) уставът е преправен така, че ръководството начело с председателя Неделчо Колев е несменяемо. За да бъде избран нов член на УС, той трябва да е предварително одобрен от същия Управителен съвет, което прави невъзможна промяната на състава, поясниха от представителната група на опозицията. Липсва и всякакаква конкретна финансово-счетоводна информация как е харчен бюджетът на федерацията по отделни пера и как отделните разходи са формирани и натрупвани, оплакаха се още четиримата.

Относно драмата с допинга, Златев, Колева, Чакъров и Милашки отсякоха да спрем да търсим все чужда вина, без да се огледаме в собствената си къща. Глобата от 500 000 долара може и да остане в сила, ако арбитражният съд в Лозана потвърди решението на Международната федерация. В този случай ще успеем ли да си покрием дълга? “От 2 години насам питаме колко са и къде са парите от трансфера на Боянка Костова и Валентин Христов, но отговор няма”, споделиха четиримата. “Неделчо Колев е казал, че 400 00 евро са внесени в негова сметка”, разкри Златев.

Проверка може да докаже пътя на парите и те са достатъчни за глобата. Ако Неделчо Колев е мъж, ще си подаде оставката, заедно с него и ръководството на федерацията, призова Кристияна Колева. Другият вариант е министър Кралев да отнеме лиценза на федерацията, така както бившият министър Свилен Нейков направи с бившата федерация, председателствана от Антон Коджабашев.