Ф1 легенди: От овчар до велик шампион

галерия:

снимка: Wikipedia

В рубриката „Ф1 легенди“ Ви представяме някои от най-великите моменти от историята на Формула 1 и някои от най-емблематичните пилоти.

Формула 1 определено е един от най-скъпите спортове. Във футбола, например, не ни изненадва как голи и боси дечица стават най-великите футболисти на планетата.

В „Кралските гонки“ обаче нещата не стоят точно така. Там по-скоро сме свикнали всички да са от богати семейства, милионери, живеещи в Монако.

Скъпите коктейли, големите яхти и прелестните жени са част от блясъка на Формула 1. Има обаче и някои изключения.

4048472

Джеймс Кларк – младши е роден във ферма в Шотландия през 1946 г. Семейството му се занимава със скотовъдство, а „Джим“, както всички наричат нашия герой, е най-малкият от 5-те деца във фамилията и единствено момче.

Като такова, логично той води овцете на паша и детството си прекарва като овчарче из шотландските полета. Не това е неговото призвание обаче.

Въпреки че родителите му са против идеята, страстта на Джими Кларк са автомобилните състезания. Той започва кариерата си в местно рали, когато е на 20-годишна възраст.

На 22 се състезава в кола на местен отбор срещу Ягуар тайп Д и Порше, но успява да спечели цели 18 надпревари. На Коледа, същата година, се запознава с човека, който ще му помогне да се изкачи на друго ниво в автомобилните спортове – Колин Чапман.

Той дава място на Джими в болида на Лотус в гонките от Формула за младежи. През 1960 г. той печели и първото дебютно състезание. Същата година кара и за пръв път в Гран При от Формула 1, отново с Лотус.

3 години по-късно печели първото състезание в „Кралския клас“ на пистата „Спа“, Белгия. В ужасното време тогава Кларк отвява конкуренцията.

В последствие печели и шампионата за пръв път в кариерата си. 2 години по-късно го печели отново, записвайки недостижимите за конкуренцията 54 точки.

4048470

А конкуренцията са не кои да е, а легендите на спорта Греъм Хил и Джеки Стюарт. През 1965-а година печели и състезанието Инди 500, отново с Лотус.

На 7 април 1968 г. обичаният от всички Джими Кларк катастрофира на пистата „Хокенхайм“, Германия. Лотусът на пилота се забива в дървета край пистата, а Кларк чупи врата си при удара, докато фрактура на черепа слага край на живота му, преди да бъде закаран в болницата.

4048463

Според мнозина причина за катастрофата станала спукана задна гума, тъй като останалите пилоти не вярват, че е възможно Джим Кларк да допусне такава грешка.

4048471

Смъртта на шотландеца е определяна за най-злощастната в историята, заедно с тази на Айртон Сена от 1994 г. Всички са потресени от трагедията, а хиляди идват да кажат последно сбогом на автомобилната легенда при погребението му.

Самият Кларк пък приживе заръчал на надгробния му камък да бъде написано "фермер" най-отгоре, защото всеки трябва да помни откъде е тръгнал.

Същата година съотборникът му в Лотус Греъм Хил печели титлата и посвещава победата на покойния си приятел.

Джеймс Кларк – младши остава зад себе си 25 победи, 32 подиума, 33 пол позишъна и 28 най-бързи обиколки във Формула 1.

В цялата си кариера той се състезава единствено за отбора на Лотус.

Но по-важното от сухата статистика – милиони фенове на състезанията почитат Кларк като един от боговете в автомобилния спорт.

През 2009 г. The Times определят Джими Кларк като един от най-великите пилоти, състезавали се някога.

Видео от зверската катастрофа, при която загива Джим Кларк - "Хокенхайм", 1968 г.