Ф1 легенди: Най-зрелищното изпреварване в историята

снимка: Getty Images

В рубриката „Ф1 легенди“ Ви представяме някои от най-великите моменти от историята на Формула 1 и някои от най-емблематичните пилоти.

Във всяко едно автомобилно състезание, най-зрелищни винаги са изпреварванията. Точно поради тази причина новите правила във Формула 1 докараха подвижно задно крило, КЕРС, остава единствено система за течен азот.

Бърни, стегни се, нима си забравил това изпреварване? Става въпрос, според мнозина, за най-великото задминаване в историята – когато Мика Хакинен буквално унижи Михаел Шумахер на пистата „Спа“, Белгия, през 2000г.

Пословично е съперничеството между финландеца и германеца, но за него ще се спрем някой друг път. Кулминационният момент от тяхната битка обаче е точно това изпреварване.

През този сезон двамата двукратни световни шампиони по това време, се борят за третата си шампионска титла. Шумахер е близо до първи трофей за Ферари от 21 години насам, докато Хакинен иска да спечели трета поредна купа за МакЛарън.

4 състезания преди края, финландецът стартира първи на мократа писта „Спа“, но британският тим греши с избора на гуми. Така Ферарито на „Пилето“ взима предимство, тъй като е настроено за голяма притискаща сила – идеално за мокро време.

Супер бързата писта в Белгия обаче почва да изсъхва и настроеният за сухо време МакЛарън бързо настига Шуми. В 39-ата обиколка Мика вече е на опашката на съперника си.

Следва атака, точно след изкачването на митичния участък „Червената вода“ - на правата „Кемъл“. С над 300 км/ч двете коли почти се изравняват, когато червеният болид засича „сребърната стрела“ и Хакинен е принуден да излезе с едната гума в тревата.

Това още повече амбицира шампиона да възвърне водачеството си. Само тур по-късно, на същата права, отново на пълна газ Мика атакува Шуми. Внезапно обаче пред тях се появява болидът на Рикардо Зонта, който предстои да бъде задминат с обиколка.

Светкавично мислене и решимост от страна на Хакинен го подтикват да направи най-великото изпреварване в историята и да остане завинаги в сърцата на феновете.

В този момент финландецът не отпуска газта и докато Ферарито изпреварва Зонта от ляво, МакЛарънът минава отдясно. Отново двата болида се изравняват, но следващият завой е десен и Мика блокира съперника си и взема позицията.

В последствие той печели и състезанието, но за негово съжаление „черните кончета“ са недостижими в следващите 4 старта и Михаел Шумахер носи титлата на своя отбор – първа от 5-те поредни.