Ето защо е паднал самолетът-ковчег с футболистите и журналистите! Числото 13 наистина е фатално

Самолетът-ковчег, който погреба почти целия отбор на хита в Бразилия, а и в цяла Южна Америка Шапекоензе, 20 журналисти и още доста хора е имало шанс да бъде спасен и да не се стига до жестоката трагедия. 

Разследващите власти в Колумбия, които работят по изясняване на причините за адската катастрофа дадоха брифинг с пъвоначални данни за касапницата. Оказва се, че първоначалните сведения за недостатъчно гориво в самолета са самата истина и това може да е основната причина за инцидента, отнел живота на 71 човека.

Това става ясно от аудио запис от контролния център на полета. Пилотът на самолета е информирал контролната кула на летището в Меделин, че има проблем и иска приоритетно кацане. Такова обаче е дадено на аероплан на компания „VivaColombia“, който също е имал проблеми.

"Имаме спешен случай с горивото, затова незабавно искам последни инструкции", казва пилотът на наземния оператор.

След няколко молби за инструкции, включително посока и надморска височина, операторът на кулата насочва самолета към пистата, която в този момент е само на 13 километра от летището. Които обаче се оказват фатални...

Пилотът споделя, че има и електрически проблеми преди да каже "Господи" и радио връзката да прекъсне. Според изискванията самолетът трябва да има гориво за поне 40 минути над максималното време за рейса, който е плануван.