Ето как Роналдо върти схеми за милиони

снимка: uefa.com

Световната футболна звезда Кристиано Роналдо е укрил данъци в размер на 150 милиона евро. Това информират днес международните издания, свързани с „Футбол Лийкс“.

Според германското списание „Шпигел“ чрез схема, изработена от неговия агент Жорже Мендеш, португалецът е укрил данъците чрез офшорки, разположени на Британските Вирджински острови. В публикацията се отбелязва, че подобна схема е използвал и друг клиент на Мендеш - мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо, който се е опитал да укрие доходи в размер на 12 млн. евро.

Заподозрени са още няколко известни футболисти - Месут Йозил, Пепе, Рикардо Карвальо, Хамес Родригес и Радамел Фалкао. Всички те, без Йозил са клиенти на влиятелния португалски мениджър Жорже Мендеш, който е разработил схемата за тази афера. Компанията на Мендеш „Gestifute“ отговори с официално съобщение, в което опровергава съпричастността на Роналдо и Моуриньо в данъчни измами.

В същото време испанският вестник „Ел Мундо“ публикува мащабно разследване за начина, по който Кристано Роналдо заобикаля данъчното законодателство на Испания. През 2014 г. е приет т.нар. „Закон Бекъм“, който позволява на чуждестранните спортисти, които не са се установили в Испания да се „насладят“ на по-ниска данъчна ставка. Агентът на Кристиано Роналдо – Жорже Мендеш се възползва от тази възможност и реорганизира мрежата на своя клиент.

Малко преди края на 2014 г. рекламните права на Роналдо до 2020 година са продадени на две офшорки на Британските Вирджински острови, а сумата от 75 млн. евро отива в частна швейцарска банка. Цялата финансова операция се осъществява данъчно през 2014 - последната година, в която португалецът може да ползва привилегиите.

Роналдо използва сложна схема, за да канализира доходите относно имиджовите си права. От 2009 г. нападателят на Реал Мадрид използва компанията „Tollin Associates“, която е компания фантом от Вирджинските острови, за да се предпази 74,8 милиона евро от приходите си. От 1 януари 2009 г. до 31 декември 2014 г. „Tollin“ има правата върху имиджа на Кристиано Роналдо. Играчът се появи като приемник на всички доходи с изключение на 20 хиляди евро, които са предназначени за административни разходи. Дни по-късно, „Tollin“ е погълнат от две ирландски предприятия („MIM“ и „Polaris Sports“), който получават 24% и 26,5% от приходите от реклама.През двете компаниите минавали някои от най-тлъстите договори на футболиста. „MIM“ и „Polaris Sports“ след това са прехвърляли парите в „Tollin“, където те са били съхранявани.

Имиджовите права на Роналдо чрез „Tollin“ бяха продадени накуп за периода от 2015 до 2020 година и се разделят между две други компании, които са на Вирджинските острови. 80% от имиджовите права са в „Adifore“, която в последствие ги прехвърля към „Arnel“ в Испания. Кристиано Роналдо взима пари от всяка една от двете компании, които са част от собствеността на сингапурския милиардер Питър Лим, общо със 75 милиона евро.

БЛИЦ