Елица Янкова единствена стигна до финал на "Дан Колов"

снимка: bul-wrestling.org

Само един българин, и то при жените, стигна финал във втория ден от турнира по свободна борба "Дан Колов" в зала "Универсиада".

Световната шампионка за девойки Елица Янкова ще спори за титлата в категория до 48 килограма срещу представителката на Турция Сумейе Сезер по-късно днес.

На старта в категорията тя преодоля с технически туш еврошампионката при девойките Миглена Селишка, а след това, макар и трудно, срази Саноне Савола (Финландия) с 3:1. На полуфинала Янкова тушира Емилия Будьони (Молдова) - 10:4.

Финалите при дамите започват от 18:00 часа.

При мъжете националите ни останаха само с шанса да спорят за бронзовите отличия на "Дан Колов" и на "Никола Петров". Възможност за това ще имат Иван Иванов и Владислав Методиев в кат. до 98 кг на класическия стил. Двамата обаче трябва да минат първо през репешажи.

В свободния стил за бронзови отличия ще се борят Драгомир Стойчев и Хюсеин Хюсеин, и двамата в кат. до 125 кг.

В кат. 98 кг при класиците Методиев, носител на златния пояс "Никола Петров" за 2013 и европейски вицешампион, загуби на старта от най-титулования борец в категорията Артур Алексанян (Армения) с 0:1.

Съперникът му е трети от Олимпийските игри Лондон 2012, два пъти еврошампион и втори от последното световно. Арменецът стигна финал и така изтегли българина в репешажите за бронза.

В същата категория Иван Иванов падна от бъдещия финалист - украинеца Володимир Василиев с 1:4 и също ще има втори шанс в следобедния сеанс.

Все пак на финалите ще има един българин, макар и състезаващ се за друга страна - Великобритания. Красимир Кръстанов (57 кг) ще спори за титлата срещу Михаил Иванов (Русия). "Сборная" класира общо трима финалисти, а азерите - двама.

Репешажите започват от 16:00 часа, а финалите са час по-късно.