Джъстин Гатлин отвя конкуренцията на 100 метра

снимка: БТА/AP

Носителят на сребърен медал от Олимпийски игри Найджъл Еймъс спечели бягането на 800 метра от турнира по лека атлетика Диаментана лига в Юджийн, щата Орегон.

Състезателят от Ботсвана измина дистанцията за 1:43.63 минута, докато кениецът Дейвид Рудиша остана едва на седмото място в класирането с резултат от 1:44.97 минута.

Рудиша се завърна на пистата, след като получи контузия в коляното преди година и се подложи на лечение. Етиопецът Мохамед Аман, който е световен шампион, завърши на второ място с време 1:43.99 минута, а трети се нареди Абубакер Каки от Судан.

На 400 метра спечели олимпийският шампион Кирани Джеймс (Гренада), който беше най-бърз с време 43.97 секунди.

На втора позиция със същото време е световният шампион Лашон Мерит от САЩ. Победителят беше определен след фотофиниш. Трети в дисциплината се нареди Юсеф Масрахи от Саудитска Арабия.

Световният вицешампион Джъстин Гатлин спечели спринта на 100 метра с време 9.76 секунди. Втори е неговият сънародник Майк Роджърс, който изостана на 0.04 секунди.

Тори Бауи от САЩ изненадващо спечели на 200 метра при жените с време 22.18 секунди, докато олимпийската шампионка и нейна сънародничка Алисън Филикс се нареди трета. Шели-Ан Фрейзър-Прайс от Ямайка остана на последното осмо място.

Кениецът Мванганги Ндику победи на 5000 метра при мъжете, докато Хелън Обири (Етиопия) беше най-бърза на 1500 метра при дамите. Калийс Спенсър от Ямайка спечели на 400 метра с препятствия при жените, а олимпийската шампионка Анна Чичерова се поздрави с успех във високия скок.

Американецът Уил Клайе спечели тройния скок, а Паскал Мартино-Лагард (Франция) победи на 110 метра с препятствия.