Джошуа и Майк Тайсън - доброто и лошото момче на бокса

снимка: Инстаграм

Антъни Джошуа нокаутира Владимир Кличко в мегасблъсъка за три от световните титли в тежка категория. Светът се преколони пред таланта и уменията му, а сравненията с легендите на този спорт Мохамед Али и Майк Тайсън започнаха веднага.

Ще оставим на страна феноменалния Мохамед Али, който все още е много пред Джошуа, а и е рано за сравнения заради един колаж. Майк Тайсън обаче е друго нещо. Боксьор от по-нова ера, но все пак не чак толкова. Боксьор, с когото Джошуа има много разлики, но и много прилики. Антъни е роден в Англия, но майка му е нигерийка, а баща му с нигерийски корени. Джошуа и семейството му живеят няколко години в Нигерия, след което се завръщат в Англия. До ден днешен семейството на Джошуа е заедно и задружно. Давано е за пример, а боксьорът още живее с родителите си. Тайсън има съвсем друго детство. Бащата го няма, майката има проблем с наркотици и алкохол. Играе ролята на сводница, организира оргии. Тайсън израства на улицата. Джошуа започва с бокса късно - на 17 години. На 20 Тайсън е световен шампион.

Антъни Джошуа е доброто момче на бокса, Тайсън - лошото. Единият приветлив, усмихнат, готов да се срещне с фенове. Другият - лош, самовлюбен, с желание да убива всички.

Олимпиадите

Тайсън печели два пъти поред Младежките Олимпийски игри, но така и не успява да стигне до злато от истинска Олимпиада.

Антъни Джошуа е олимпийски шампион от Лондон през 2012 година.

Парите

Тайсън има над 200 милиона долара на 21 години, на 31 търси назаем 200 долара за пелени и бургер. Джошуа инвестира. Създава зали за бокс, академии, свой бранд.

Наркотиците

В книгата си "Безпощадната истина" Динозавъра признава, че нарктиците са го съсипали. Употребявал е всекидневно, от всичко, по много. Посещава клиники, терапии и какво ли не. Но до ден днешен споделя, че употребява от време на време. Наркотиците, алкохолът, жените и Дон Кинг са съсипали Тайсън. Наркотиците са променили живота и на Джошуа. Боксьорът е заловен с канабис и осъден да положи 100 часа обществено полезен труд. Отнет му е боксовият лиценз. "Беше ме срам. Срамувах се много от приятелите ми, семейството ми. Опозорих ги. Виждах как ме гледат. Тогава си казах, че ще се променя. Този арест промени живота ми. Сякаш пораснах за един ден", споделя Джошуа. След това кариерата и животът му тръгват напред. За разлика от него, Тайсън не си взема поука.

Затворът

Тайсън лежи доста време в затвора. Дори признава, че в днешно време понякога иска да убие някого, за да се върне зад решетките. Джошуа прекарва малко време в затвора в Рединг. "За сбивания и подобни неща", споделя Антъни. Пуснат е бързо, но с гривна на крака и при повторно провинение ще бъде вкаран на топло задълго. Не се стига до това.

Нощният живот

Тайсън живее нощем. С годините егото му става все по-голямо и е убеден, че не може да бъде победен от никого. Занемарява тренировките, за сметка на всекидневните купони, сексът със стотици жени. "Имаше цели седмици, в които не се прибирах. Алкохол, наркотици и жени. Аз бях Бог. Жените си умираха за мен, всички ми даваха да пробвам от "стоката им". Обикаляхме клуб след клуб", признава Тайсън. "Не обичам нощният живот. Предпочитам да съм вкъщи, да прочета хубава книга. Да съм концентриран изцяло върху бокса. Като по-млад излизах по барове, но вече", споделя от своя страна Джошуа.

Разводите

Разводите също са част от живота и на двамата. И докато Майк има няколко, то Джошуа е само с един. И има едно дете. Тайсън има 5 деца. Както и момиченце, което умира на 4 годинки.

Книгите

Джошуа прилича на Тайсън по книгите, които чете. Майк е изчел всичко за боксьорите от времената преди него, всичко за великите лидери и пълководци на този свят. Джошуа прави същото. И вероятно е чел и книгата на Железния Майк и е осъзнал какво не трябва да прави в този живот...

Юри Славчев, Блиц