Джокович мина експресно през Гаске

Нямаше какво да спре бившия №1 Новак Джокович в мача му от трети кръг срещу Ришар Гаске на US Open. Носителят на 13 титли от Големия шлем записа победа в последователни сетове с 6-2 6-3 6-3 , като през цялото време намираше отговор на всичко предложено от другата страна на корта.

Следващият съперник на Новак е Жоао Соуса.

Двубоят започна с два маратонски гейма, в които и на двамата играчи им се наложи да отразяват точи за пробив. И ако бившият №1 се стабилизира в подаванията си, то това не важеше за французина, който в четвъртия гейм допусна пробив на нула – 3-1.

Новак затвърди, а постепенно пое нещата под контрол. Гаске не съумяваше да накара съперника си да играе по-екстремно, а в разиграваният от основната линия му липсваше завършващият удар. В седмия гейм Джокович сложи точка на сета от посрещане – 6-1.

В първите два гейма след почивката сърбинът не загуби точка – 2-0. При този резултат шампионът от тазгодишния Уимбълдън сервираше за затвърждаване и въпреки че се стигна до дюс, не допусна изненада – 3-0.

Гаске демонстрира, че е интелигентен играч и смени подхода си – започна по-често да навлиза навътре в корта и прибегна до няколко нестандартни удара. Това обаче само му помогна да подобри резултата си от първия сет. При 5-3 Новак сервираше за сета и бе солиден – 6-3.

Световният №25 просто нямаше необходимите оръжия да се съревновава от основната линия със съперника си, а изгуби и увереност да инициира по-темпови разигравания. Първоначално в третия сет се задържа в резултата, но в петия гейм бе наказан от ретурите на Джокович и допусна пробив – 2-3.

След това на Гаске му се изплъзна отлична възможност да запази надеждите си, но Новак отрази две точки за рибрейк и затвърди – 4-2.

Французинът се позичерпа психически и в десетия гейм изостана 15-40, което значеше два поредни мачбола. На първия обаче форхендът му по правата оказа твърде добър, за да бъде върнат, а на втория спечели разиграването с елегантен дроп шот – 40-40. Гаске обаче така и не взимаше решително предимство с началния си удар, изправи се пред нов мачбол, който Ноле материализира с бекхенд уинър по правата – 6-3.