Двама основни гимнастици са аут от европейското в София

снимка: БТА/AP

Двама от основните състезатели в мъжкия национален отбор на България - Велислав Вълчев и Ярослав Вовк отпадат поради контузии от състава за европейското първенство по спортна гимнастика.

Шампионатът за мъже, жени, младежи и девойки ще се проведе от 12-и до 25-и май в "Арена Армеец" в София.

"Вълчев претърпя операция на глезена, а Вовк е с разкъсани мускулни влакна на рамото. За съжаление те няма да може да играят на европейското първенство", каза на пресконференция президентът на БФСпортна гимнастика Красимир Дунев.

С травма в коляното е й дъщерята на Дунев - Никол, която трябваше да участва в надпреварата при девойките, но заради проблема отпада. Европейското първенство е и квалификация за две други големи състезатели.

Отборите в топ 24 при мъжете и жените се класират за Европейските олимпийски игри в Баку'2015, а топ 16 при младежите и девойките - за младежките олимпийски игри в Китай през лятото на тази година.

Родната централа благодари на Министерството на спорта, които са превели всички суми за домакинството на надпреварата. България получи пет комплекта нови уреди за шампионата.

"10 камиона с уреди вече пристигнаха. Очакваме още три днес и утре. Първите делегации ще пристигнат в София на 10-и май. На 12-и започват официалните тренировки, а на 14-и май стартира състезанието при девойките. Подготовката на българите продължава", добави Дунев. Той съобщи и конкретните цели на българските отбори.

"Целта е класиране в топ 24 отборно мъже за Европейските игри, един финал може би на Александър Батинков на земя, а при младежите квота за Китай, финал отборно в топ 24 и финал на уред", заяви Дунев.

При жените с контузия е Яница Добрева, а при девойките с шансове на финала на греда е Елизабет Василева. Старши треньорът на мъжкия отбор Атанас Тодоров обяви, че след контузиите положението в отбора е променено и сега никой няма право на грешка.

"Почти навихме Йордан Йовчев да се върне и да играе", пошегува се Красимир Дунев.

Наставникът на женския тим Филип Янев каза, че в отбора има проблеми с дребни контузии.

"Момичетата трябва да стиснат зъби и да играят. Имахме два лагера - в Москва и Гърция. Само Илияна Гевезова има право да се бори за квота за младежката олимпиада, защото е родена през 1999-а година", добави Янев.

На шампионата България ще бъде представена от Елизабет Василева, Грета Банишка, Магдалена Георгиева, Симона Якетова и Илияна Гевезова при девойките, а при жените - Моника Романова, Валентина Рашкова, Ралица Милева и Албена Златкова.

Подготовка при мъжете водят Александър Батинков, Александър Марков, Велико Тушев, Йордан Александров, Христос Маринов и Мартин Ангелов.

Александров ще пристигне от САЩ на 12-и май, а от тези състезатели един ще отпадне от състава за европейското първенство. Батинков участва миналия уикенд на турнира в Хърватия, където за пръв път показа новото си съчетание на земя, но остана резерва на финала.

"Доволен съм от представянето си в Хърватия. На европейското първенство ще се постарая да го изиграя по-добре. Подготовката продължава и очакваме европейското да започне", коментира Батинков. При младежите сигурни са Дейвид Хъдълстоун, Светослав Стилиянов и Владимир Тушев, а за останалите две места в тима спорят Димитър Бърдарски, Димитър Димитров, Огнян Милчев и Владимир Хантов.

Официалното откриване на шампионата при жените е на 14-и май от 14.30 часа. В него ще участват 80 гимнастици деца, както и група "Чинари". Входът в "Арена Армеец" е свободен за квалификациите, като билети от по 5 лева ще има само за финалите.

Президентът на Европейската федерация по гимнастика Жорж Гелзек ще пристигне на 16-и май, като от БФСГ се надяват да го убедят да дойде още за официалното откриване.

На шампионата ще има около 110 съдии при мъжете и 80 при жените, сред които четирима българи - Милко Танкушев, Здравко Куртев, Нели Танкушева и Силвия Топалова. Почти всички силни отбори, сред които Русия, Холандия, Германия и Унгария, ще пристигнат в София с най-добрите си състезатели.

Красимир Дунев заяви, че зала "Фестивална" вече е готова и на 10-и май там ще започнат тренировки. България за последно беше домакин на голямо състезание по спортна гимнастика преди 30 години - на световно първенство във Варна.