Двама българи на финал на Евро 2014 по борба

снимка: bul-wrestling.org

Двама българи достигнаха до финалите на европейското по борба във Вантаа, Финландия.

За златото в следобедния сеанс ще се борят двукратният световен шампион за юноши и трети от Евро 2012 при мъжете Александър Костадинов (59 кг) и Любомир Димитров при тежките до 130 кг в класическия стил.

Костадинов, който през този сезон стана носител на златния пояс "Никола Петров", записа 4 победи. На старта в категорията срази финландеца Халапаеки с 10:6, след това се справи с арменеца Асланян, №1 в света при юношите за 2013-а, с инфарктно 3:3.

На четвъртфиналите българинът елиминира и руснака Иван Куйляков, който е световен и европейски вицешампион за миналата година, с 4:3, а на полуфинала преодоля и сърбина Фриш с 2:1. Така за златото в следобедния сеанс Костадинов ще се изправи срещу молдовеца Виктор Чиобану, пети от Евро 2013.

За европейската титла ще спори и Любомир Димитров при тежките, като негов съперник в решителната битка ще е класният турчин Риза Каялп, трети от олимпийските игри Лондон 2012, европейски шампион за 2013-а и втори от световното през миналата година. Димитров стартира при 130-килограмовите с победа срещу румънеца Барбазан - 4:0, след което победи инфарктно швеца Еурен с 1:1.

Другите двама наши представители от днешния ден приключиха участието си. Европейският вицешампион Владислав Методиев (98 кг) започна с туш срещу литовеца Хридрикас при 98-килограмовите. Но в следващия кръг бе спрян от беларусина Храбовик с 0:2.

Съперникът му падна при следващото излизане на тепиха и българското участие завърши. В кат. до 66 кг дебютантът Константин Стас преодоля на старта датчанина Екстром с 1:0, но после претърпя поражение от поляка Карашински с 0:2. Противникът му не успя да стигне финала и българското участие тук също приключи. Финалите са от 18 часа днес.