Борбата протестира срещу тенденциозно съдийство на Световното

Старши треньорът на националите в класическия стил Армен Назарян протестира срещу тенденциозно съдийство срещу България на Световното по борба.

Нашият щаб пледира за намеса на Цено Ценов, член на Изпълкома на Обединена световна борба (UWW) и шеф на европейската централа, но едва след края на шампионата в узбекистанския Дворец на спорта, пише в. "Труд".

Повод да избухне недоволството стана 1/8-финалът на световния шампион Иво Ангелов (59 кг), загубил сензационно от Берге (Норвегия).

Българинът водеше с 1:0, но реферите само за 1 минута му отсъдиха рекордно бързите за цялото първенство две предупреждения за пасивност. Второто автоматически означаваше точка и съответно загуба при 1:1 за национала ни.

Според Назарян в поне четири схватки нашите са били ощетени по подобен начин. И понеже едно зло никога не идва само, ветеранът Владислав Методиев (98 кг) се контузи в 1/4-финала с финалиста Хеслер (Германия) и отпадна след две победи на старта.

Така България остана само с един бронзов медал (на Тайбе Юсеин при жените) и повтори най-лошото си класиране на световно в новия век - от Дания 2009.