Два проблема за решаване има леката атлетика у нас

снимка: news7.bg

Два въпроса имаме за решаване с новия спортен министър след изборите - това заяви президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов специално за News7. Той ще поиска да бъде сложен край на финансовото ощетяване на клубовете по лека атлетика, а също така и да бъде финансиран европейският шампионат по крос-кънтри в Самоков.

- Г-н Карамаринов, предстои 9-ото издание на турнира "Децата на София", който ще се проведе на 4 октомври. Има ли още деца, които искат да тренират лека атлетика?

- В последните години, колкото и да е против очакванията, родителите са доста мотивирани сами до водят децата си да тренират. Това е радващо. На турнира очакваме над 400 деца. Ако времето е хубаво съм убеден, че те ще бъдат дори повече.

Това е показателно. Важното е, че децата започват да обичат нашия спорт. Имаме доста състезания за подрастващите, а най-хубавото е, че наши изтъкнати бивши състезатели тренират точно децата. Това е хубаво и за нашата нация. Нека да тренират и да се състезават тези деца, за да растат здрави.

- Тези турнири могат ли да бъдат основа за бъдеща кариера на някои от тези деца?

- Определено, това е едната посока, в която вървим. Това е основният път за селекция. Това е люпилнята на големия спорт. Но не само това е важното. Любовта към спорта и развитието също са важни елементи.

- Какви са най-често срещаните препятствия, които пречат в развитието на децата в леката атлетика?

- Ако едно дете е мотивирано и има пълната подкрепа на родителите си – то ще се справи с всички предизвикателства. Ще има и моралните, и физическите сили за това.

- Какви изводи си направихте във федерацията след изминалото европейско първенство?

- Всеки състезател беше анализиран. Имаме девет финала, което е добро постижение, но нито един медал. А това вече е лошо. Имахме четирима състезатели, които са печелили медали и са с шампионски характер – Ивет Лалова, Георги Иванов, Митко Ценов, Ваня Стамболова.

Един или от двама от тях да беше взел медал, сега щяхме да говорим за един голям успех на българската атлетика. А картината всъщност си е същата. Но си остава горчивият привкус, че останахме без медал. При Ивет, колкото и изтъркано да звучи оправданието за атмосферните условия – това е точната причина.

На самия финал дойде силният насрещен вятър плюс дъжд. На никого не влияят тези условия по-зле, отколкото на Ивет. При лек или попътен вятър, тя щеше да е минимум трета. Второ или трето място беше обективно постижение за нея. Георги Иванов показа още сутринта в деня на състезанието, че следобед ще се бори за медал.

Но надпреварата тръгна лошо за него. Не трябва да отписваме последната година и половина, време, в които той се представи отлично, само заради европейското. Митко Ценов допусна една тактическа грешка. Очакваме да се поправи още тази година и да триумфира като европейски шампион на първенството по крос-кънтри в Самоков.

А Ваня Стамболова няма още опит в новата си дисциплина на 800 м. Както и да е – изводите са направени. Дано занапред да имаме по-малко финали, но повече медали. Пак казвам – и да бяхме взели отличия, картината в българската атлетика щеше да бъде същата.

Може би е по-добре, че стана така – така може да видим слабостите си преди Олимпиадата след две години, което си е най-важното състезание.

- Какво очаквате от работата си с новия спортен министър?

- Надявам се да работим добре. Два въпроса трябва да бъдат решени – безпричинното ощетяване на клубовете по лека атлетика и финансирането на европейското първенство по крос-кънтри на 14 декември в Самоков.