България спечели три от дисциплините на "Балканейшън"

България спечели три първи и едно второ място в отделните дисциплини на Балканското отборно първенство по лека атлетика, което се проведе в словенската столица Любляна.

С това родните национали заеха шесто място в комбинираното класиране на дебютното издание на "Балканейшън" с актив от 67 точки, докато победител стана националният отбор на Словения. Домакините събраха 102 точки, изпреварвайки Хърватия и Турция.

Тихомир Иванов даде тон на българските успехи с първата победа на първенството, след като спечели скока на височина при мъжете.

Българинът стартира с успешен опит на 209 сантиметра, а в последните два на дисциплината успя да преодолее последователно 215 и 220 сантиметра. Той победи с цели пет сантиметра най-добрия опит на словенеца Рожле Прежели, който успя да скочи на 215 сантиметра след два провала на височината. Трети остана хърватинът Ален Мелон, който преодоля летвата на 212 сантиметра.

Андриана Бънова заслужи втората победа за българите на Балканското отборно първенство, след като във втория си опит на трасето за троен скок покри дистанция от 13.63 метра при лек попътен вятър.

Втора, с 15 сантиметра по-лош опит, остана словенката Снежана Вукмирович, а на трето място се класира хърватката Паола Борович.

Националната шампионка Инна Ефртимова се справи безпроблемно с конкуренцията в спринта на 100 метра при жените и спечели третата победа за България на "Балканейшън". Тя финишира с време 11.83 секунди, изпреварвайки с една десета словенката Мая Михалинец.

Румънката Камелия Гъл остана на третото място при почти секунда изоставане от лидерките. Участничката в българската щафета при жените Мария Данкова остана на второ място в индивидуалното бягане на 400 метра.

Тя даде време 56.66 секунди, като лошото време за реакция я остави на 1.72 секунди от победителката в дисциплината Сандра Белгиян от Румъния. Бояна Каличанин от Сърбия финишира трета.