Дубъл за Мартин Чой на “Серес”

снимка: lap.bg

Най-добрият български състезател по мотоциклетизъм на писта Мартин Чой (Еко Рейсинг, BMW) записа двойна победа в Серес, Гърция, след като триумфира и в днешния трети кръг от Балканския шампионат пред погледа на близо 2000 души публика.За разлика от хубавото време вчера, Цветница предложи променливи атмосферни условия, като заради падналия дъжд в средата на състезателния ден, пилотите от класовете F1000, SSP600 и Superbike трябваше да карат с гуми за мокра писта.

12 състезатели застанаха на старта в клас Superbike, като интересното тук бе, че фаворитът Мартин Чой стартира от втора позиция. Най-бърза обиколка в квалификацията записа пилотът на домакините Харалампос Параскевополис (Yamaha) - 1:19.146 минути, но българинът остана на само 0.243 секунди въпреки, че падна и не завърши втората сесия. Така Параскевополис потегли от пол-позишън, но Чой го изпревари още във втората обиколка, като след това същото направи и Красен Кънчев (АИТ Рейсинг, BMW). Пилотът на “АИТ Рейсинг” се опита да погне Чой, когато бе задминат от гръцкият състезател, но бързо си върна втората позиция. Отпред героят от Льо Ман караше сам и необезпокояван пресече първи финалната линия с време 18:29.731 минути, грабвайки втора победа на “Серес” в рамките на един уикенд. Въпреки натиска на Параскевополис, Кънчев успя да задържи второто място и финишира със само 0.837 секунди пасив, а гръцкият състезател се качи на третата стълбичка на подиума.

В клас SP125 победата спечели Жулиета Ленкова (Aprilia), завъртайки всички 10 обиколки за 17:11.5 минути. Втори на цели 11.377 секунди остана състезателят на домакините Антониос Аврамополис (Aprilia), а подиумът допълни Разван Матеш (Aprilia). Технически проблем в шестата обиколка извади от надпреварата победителя от втория кръг Милен Георгиев (Aprilia). Макар че се забави, българският пилот се върна в играта и финишира на приличната шеста позиция.

Състезанията продължиха с надпреварата в клас F600, стартът на която бе отложен с половин час заради влошилото се време. Дъждът обаче се забави и състезателите излязоха с гуми за сухо. Красимир Михайлов (Троян Моторспорт, Kawasaki) потегли перфектно от полпозишън, плътно следван от Милан Ловрич (Yamaha). Сръбският състезател притесняваше българина през цялото време, но финишира втори на 3.233 секунди и трябваше да се задоволи със среброто. Така източно-европейският шампион в F1000 за 2015 се поздрави с втора победа за настоящия сезон в по-малкия клас, а челната тройка оформи друг роден пилот - Тодор Меченски (Yamaha).

Дългоочакваният дъжд се изсипа точно преди старта на надпреварата в клас F1000, заради което едва 10 пилоти се престрашиха да застанат на стартовата решетка. Макар че смениха сликовете с гуми за мокра писта, паданията не закъсняха. Още в първата обиколка на земята се озова победителят в първия кръг в Долна Митрополия Михаил Атанасов (Suzuki), за който “Серес” явно не е сред любимите писти. Състезателят на “Боляри” Калоян Ангелов потегли от пол-позишън, но Атанас Нейчев (Aprilia) направи много добър старт и пое лидерството след първия завой. Двамата караха почти гума до гума в първата обиколка, но все пак Ангелов успя да изпревари пилота на Тийм Гис” в началото на втората и да натрупа преднина. Впоследствие обаче се оказа, чe състезателят от Разград е направил фал-старт, заради което бе наказан с 10 секунди и така Нейчев спечели първата си победа за 2016. Ангелов остана на второто мястона 0.785 секунди, следван от Йордан Алексиев (Suzuki).

Българите изтърваха победата единствено в клас Supersport 600, където първи с време 15:54.506 минути завърши сърбинът Ненад Стоянович (Yamaha). Прекрасно състезание обаче направи Александър Георгиев (Honda), който потегли по перфектен начин от 7мото място и след страхотен спринт завърши втори на 9.702 секунди от първия. След интересна битка с Георгиев, подиумът допълни Бойко Божинов (ЗедМото, Yamaha), оставайки на само 0.024 секунди от него!

Така въпреки нестандартните атмосферни условия, родните състезатели донесоха трета отборна победа на България в Балканският шампионат по мотоциклетизъм на писта. Той продължава на 25-26 юни в Аданката, Румъния.