Дрийм-тиймът на САЩ грейна в Залата на славата на ФИБА

снимка: fiba.com

ФИБА прие най-новите членове в своята Зала на славата в Дома на баскетбола в Швейцария. Това са седем велики личности, както и цял един отбор, които завинаги ще останат в златните летописи на играта с оранжевата топка. Церемонията за пръв път се проведе в "Нейсмит Арена", кръстена на създателя на баскетбола.

В историята остава Мики Беркович, който е легенда на израелския баскетбол, както и Перо Камерън, който е деветкратен шампион на новозеландското първенство. В Залата на славата място намери и великият хърватин Тони Кукоч, който игра рамо до рамо с Майкъл Джордан в Чикаго Булс и спечели 3 титли на НБА, както и два пъти европейското първенство и три пъти Евролигата. Ражица Муянович от Босна и Херцеговина и Валдис Валтерс също попаднаха в елитната група. Там влезе и легендарният център на ЛА Лейкърс Шакил О'Нийл, който обаче не успя да присъства на церемонията.

В Залата на славата влезе и треньорът Душан Ивкович от Сърбия. Цял един отбор също попадна в Дома на баскетбола. Става въпрос за олимпийският дрийм-тийм на САЩ от 1992 година, определян от всички специалисти като най-великия в историята. Тогава за "янките" играха Майкъл Джордън, Скоти Пипън, Лари Бърд, Меджик Джонсън, Клайд Дракслър, Патрик Юинг, Чарлс Баркли и други от най-известните имена в баскетбола.