Директорът на ДЮШ на Локомотив (Сф) напусна огорчен клуба

снимка: Wikipedia

Директорът на Детско-юношеската школа на Локомотив (София) Ивайло Аспарухов не заема тази длъжност от 1 август, тъй като е прекратил едностранно договора си.

"От 1-и август не съм на директор на школата на Локомотив, защото прекратих едностранно договора си. Причините са две. Първата е, че от шест месеца не съм получавал заплати, което само по себе си е достатъчно основание.

И втората причина е, че от една година съм на този пост, но не съм усетил никаква подкрепа в моите идеи, никакво съдействие и не виждам единомислие от страна на изпълнителния директор Георги Марков и техническия директор Кристиян Добрев", коментира Аспарухов в интервю за БТА.

Той се учуди как така в Локомотив няма финансови проблеми, според Кристиян Добрев, след като и той, и треньорите в школата на клуба не са получили заплатите си.

"За първия отбор не мога да говоря. Но или Кристиян Добрев прави мили очи на президента, или смята, че ако той си е взел заплатите, това се отнася за всички. Вече информирах изпълнителния директор, че искам да си получа дължимото. Имат определен срок, който се надявам да спазят. Защото не искам да стигам до съд с родния си клуб".

Само за една година начело на школата Аспарухов увеличи и бройката на децата, които тренират там, а и двата набора - 1995 и 1997, спечелиха промоции за Елитните групи.

"Изключително съм благодарен на всички треньори, които си свършиха работата и спечелиха тези класирания, както и на отборите в градските групи. Привлюкох доктор за школата и кондиционен треньор за школата, които са ми приятели, но те също не са получили нито лев за половин година и сега ми е неудобно да ги гледам в очите, защото излиза, че съм ги подвел.

"Или хората над мене не са доволни от работата ми и затова не плащат, или пък смятат, че децата не са важни. Но те трябва да знаят, че няма голям клуб в света, който да е задраскал бъдещето си. Желая от тук нататък успех на ръководството на клуба и на всички треньори, но за мене начинът им на работа не е правилен и това ще си проличи в резултатите в близко и малко по-далечно бъдеще.

Когато не плащаш на треньорите, не снижават критериите, не са мотивирани и не влагат страст в работата си. Така няма да изкараме играчи, които да са готови за първия отбор на Локо. Ще се радвам, ако и без мене, моите думи се чуят и се променят нещата".

Самият Аспарухов има опит като треньор в А група, треньор на дублиращи отбори и в други школи, а сега също е имал опции да напусне по средата на сезона. Амбициозен общински клуб от Б група го поканил през април, но той отклонил офертата.

"Не беше редно да си тръгвам по средата, след като аз съм направил цялата годишна стратегия. Исках да видим докъде ще стигнем, да си изпълним целите, които сме си поставили. Имаше и емоционален момент, защото аз винаги съм си бил локомотивец и исках да направим нещо за родния ми клуб.

"Сега ще си почина емоционално, а след това ще чакам нови предизвикателства. Защото повече от една година трябваше да се занимавам и с доста неща, които изобщо не ми влизат в задълженията като търсене на нормални терени. Името на школата на Локомотив беше замесена тези дни и в скандала с уреждане на мачове, като беше забъркано името на вратаря Даниел Гяуров.

"Момчето е било две години в нашата школа, когато набор 94 са били старша възраст. Преди това е било в ЦСКА. Ако се докаже, че той се занимава с такива неща, то той няма място във футбола", завърши бившият централен нападател.