Дилма Русеф засили позициите си след доброто начало на световното първенство

снимка: БТА/

Бразилското домакинство за световното първенство по футбол далеч не е перфектно, но върви по-леко, отколкото мнозина очакваха, повишавайки шансовете на президентката Дилма Русеф за преизбиране през октомври.

Подготовката за едномесечния футболен турнир беше нарушена от закъснения, преразходи за стадионите и множество инфраструктурни проекти, които не бяха завършени.

Общественото недоволство по тези проблеми, към което идва в добавка бавно растящата икономика, подхрани уличните протести и общото огорчение сред бразилците през последните месеци.

Тези проблеми не изчезнаха с магическа пръчка, когато Бразилия откри турнира в четвъртък с победа над Хърватия. От друга страна, опасенията от големи логистични проблеми на стадионите и претоварени летища засега се оказват неоснователни.

Антиправителствени протести избухнаха в няколко града и при някои се стигна до насилие, но повечето събраха само няколкостотин души и изглежда стават все по-малки с всеки изминал ден.

Русеф обвърза съдбата си със Световната купа, подкрепяйки я като шанс да покаже пред света постигнатия в последно време от Бразилия икономически напредък. Провал щеше да влоши съществено шансовете й за преизбиране през октомври, особено когато двама от нейните основни съперници я догонват в проучванията на общественото мнение.

Все още има достатъчно шансове за грешки преди финала на Световната купа в Рио де Жанейро на 13 юли, но всичките 12 стадиона вече бяха изпробвани и резултатът изглежда надхвърляше като цяло ниските очаквания както на бразилците, така и на около 600 хиляди фенове от чужбина, които присъстват на първенството.

"Бях уплашен, че ще се изложим... но всичко е наред", казва Жоао Веига Мораис, застрахователен агент в Сао Пауло, който носи фланелка на бразилския национален отбор, докато отива на работа във вторник сутринта.

"Всички изглеждат щастливи". Дори това, което изглеждаше в началото като унизително поражение за Русеф, когато футболни фенове често я освиркаха и псуваха, докато тя присъстваше на мача на откриването в Сао Пауло, изглежда работи в нейна полза.

Но, като цяло, проблемите не изглеждат кой знае колко по-тежки от тези на други неотдавнашни спортни събития по света, казват гостуващи фенове и журналисти. Въпреки това Бразилия може тепърва да понесе негативни последствия от слабата си подготовка за Купата.

Много гласоподаватели все още са гневни за над 11-те милиарда долара, похарчени за домакинството на турнира в една страна, където болници и училища често са с лошо качество. Вниманието вероятно ще се измести от първенството към скъпите нови стадиони на места като Манаус и Куяба, където футболът привлича само по няколко хиляди зрители.

Освен това, като обявява официални празници в градовете в дните на мачовете, за да гарантира по-малък трафик и да намали други логистични проблеми, правителството може би задушава допълнително икономиката, която се очаква да нарасне едва с един процент тази година.

Обществените настроения може да се влошат и ако бразилският отбор не успее да отговори на очакванията да спечели рекордната шеста Световна купа и първа като домакин. Това може би обяснява защо бразилските управляващи, които си спечелиха репутация на самодоволни по време на възхода на страната през изминалото десетилетие, засега са толкова мълчаливи на публични места.

В отговор на зададен му въпрос дали Световната купа е била победа за правителството, министърът на спорта Алду Ребелу сви рамене и каза: "Мисля, че изпълнихме очакванията." "Имаме някои дребни проблеми, но нищо, което би представлявало голям проблем", заяви той пред Ройтерс. "Феновете от чужбина бяха посрещнати добре. Летищата работят." "Все още има да изиграят много мачове."