Дидие Дешан удари рамо на нововъведение във футбола

снимка: БГНЕС/EPA

Селекционерът на Франция Дидие Дешан приветства употребата на видео повторения във футбола, въпреки че миналата вечер технологията допринесе за загубата на неговия тим от Испания с 0:2 в контролна среща.

На "Стад де Франс" в Париж така нареченият видео асистент рефер (VAR) се намеси в две ключови ситуации през второто полувреме. Първо гол на Антоан Гризман бе отменен след повторение, а след това отменен гол на Жерар Деулофеу в крайна сметка бе зачетен, отново след намеса на технологията.

По този начин мачът завърши с успех за Испания с 2:0, вместо 1:1, какъвто щеше да бъде резултата без помощта на допълнителния рефер.

"Щом това е потвърдено и е справедливо, защо да не го използваме? Това променя футбола малко. Днес бе срещу нас, но в крайна сметка ще е еднакво за всички. Без повторенията резултатът щеше да е различен, но това е еволюцията на футбола и така трябва да бъде", коментира Дешан след двубоя.

Селекционерът на Испания Хуан Лопетеги се присъедини към думите на своя колега. "Отсъжданията на видео асистента донесоха справедливост в мача и решиха двете ситуации правилно", каза Лопетеги.

"Франция има страхотно поколение, както откъм качество, така и откъм количество. Един от най-добрите отбори в света. Дидие Дешан е свършил много добра работа, за да накара тези футболисти да бъдат истински колектив", допълни треньорът на Испания.