Диамантената лига: Титаничен дуел във високия скок

галерия:

Световният шампион по висок скок на закрито Еса Баршим (Катар) спечели състезанието в кръга от Диамантената лига по лека атлетика в Рим на стадион „Олимпико“. Катарецът и украинската звезда в сектора Богдан Бондаренко предложиха вълнуващ и драматичен дуел на зрителите, които очакваха с нетърпение най-класното издание на дисциплината извън световни първенства или олимпиади.

Баршим преодоля 241 сантиметра и не само записа личен рекорд, но и добави още един сантиметър към върховото постижение на Азия. Също така катарецът изравни рекорда на турнира, който досега си поделяха Иван Ухов (Русия), който скочи толкова в Доха през май, и Бондаренко.

Баршим и Бондаренко започнаха тактическия сблъсък помежду си още след преодоляването на 234 сантиметра.

4091126Катарецът скочи 237, после и двамата се пробваха на 239, а когато Баршим преодоля 241, украинецът реши да изчака и да се пусне направо на 234.

Бондаренко за малко не взриви публиката с успешни опити, тъй като се провали само защото глезените му разклатиха и събориха летвата.

На 4-о място остана олимпийският шампион Иван Ухов от Русия, чийто скок е 2,28. Ухов опита да скочи 2,43, което би трябвало да стане европейски рекорд, но и трите му скока бяха неуспешни.

Втората позиция е за Бондаренко, който е притежател на световния рекорд - 2,46, а сега се задоволи с 2,34. Трети е Ерик Кинярд от САЩ с 2,31.

"В скока на височина няма граници. Въпросът е аз как ще се справя с личните си граници. Смятам, че световният рекорд е постижим за мене. Бях близо и до 2,43 сега, но просто движение на глезена събори летвата", обясни катарският скачач.

Световният шампион на 400 метра ЛаШон Мерит (САЩ) не направи кой знае какви усилия, но спечели с 44.48 секунди. Втори остана Юсеф Ахмед Машрахи от Саудитска Арабия чак на 45.14.