Диамантена лига: Звездна феерия в женските хърдели

Спринтовите дисциплини с препятствия при жените най-накрая дебютираха в програмата на Диамантената лига по лека атлетика, като в Рим куп звезди се включиха в състезанията на 100 и 400 метра хърдели.

Световната шампионка от Москва 2013 Браяна Ролинс (САЩ), олимпийската шампионка от Лондон 2012 Сали Пиърсън (Австралия), победителката в Диамантената лига за 2012-та и 2013-та Доун Харпър-Нелсън (САЩ), световната шампионка на закрито Ниа Али (САЩ) и британката Тифани Портър се включиха в надпреварата на 100 метра с препятствия.

Благодарение на великолепната си победа в Рим с резултат 12.53 секунди Браяна Ролис излезе еднолично начело в световната ранглиста през сезона. Досега американката делеше първата позиция със сънародничката си Криси Кастлин с 12.58, като също така поведе в класацията на Диамантената лига в късите хърдели.

Олимпийската шампионка за 2008-ма година Харпър-Нелсън сериозно застраши победата на Ролинс при атаката на последното препятствие, но в крайна сметка след фотофиниш трябваше да се задоволи с второто място. Шампионката в най-комерсиалната верига турнири по лека атлетика за последните две години спря хронометрите на 12.54 секунди и логично е втора в класацията за сезона.

Куин Харисън финишира трета с 12.61 и затвърди тоталната доминация на американските спринтьорки в дебютния старт от Диамантената лига. За съжаление на зрителите на стадион „Олимпико“, олимпийската златна медалистка от Лондон 2012 Сали Пиърсън получи травма по време на загрявката и изобщо не застана на коридора си.


Калийс Спенсър от Ямайка даде най-добро време за годината на 400 метра с препятствия при дамите, като завърши 1-а с 53.97 секунди. След нея далече остана Джорджана Молийн (САЩ) с 54.56, но все пак изпълни заканата си да компенсира за падането си 6 дни по-рано в Юджийн. Трета финишира представителката на Великобритания Елид Чайлд с 54.82 секунди.