Дамският волей Мондиал почна болезнено за България

България отстъпи на Италия с 0:3 (15:25, 19:25, 22:25) в първия си мач от предварителна група „В“, от световното първенство по волейбол за жени в Япония, който се игра пред около 600 зрители в Сапоро.

Селекционерът Иван Петков започна със следния стартов състав: Лора Китипова, Силвана Чаушева, Христина Русева, Нася Димитрова, Мария Каракашева, Гергана Димитрова, Жана Тодорова (Ива Монова, Мирослава Паскова, Петя Баракова)

Родните представителки не стартираха добре в мача, като след слабости в посрещане позволиха на съперника да доминира и да вземе голям аванс. Италианките поведоха с 16:8 и 20:12, задържаха разликата докрай и спечелиха безпрепятствено първата част.

Във втория гейм волейболистките ни показаха възможности, като на свой ред засилиха сервиса и имаха предимство, като на първата почивка водеха с 8:5 и 10:7. Италианките обаче не позволиха изненади, наложиха волята си в средата на гейма и взеха и втората част.

Националките ни продължиха с опитите за противодействие в третата част, като бяха равностойни на съперничките почти до края. В решителните минути Италия показа класата си и затвори гейма, като записа чиста победа.

С най-голям актив за България бе Нася Димитрова с 9 точки. Мария Каракашева и Гергана Димитрова завършиха с по 8 точки. Реализатор за победата на Италия стана Паола Егону със 17 точки. Мириам Сила добави 16 за успеха.

Следващият мач на националките ни от груповата фаза е утре, 30 септември, като България се изправя срещу Куба малко след 10 сутринта наше време.