ЦСКА 1948 впечатли Румъния

Една от най-могъщите медии в Румъния отрази битката  на ЦСКА и за международно признаване във ФИФА, УЕФА като спортен наследник на 31-кратните шампиони. Телевизия sport.ro обясни накратко ситуацията.

Идентична война за името на армейския клуб се води и в България, започва материалът. Битката между Литекс и ЦСКА е оприличена от съседите на тази между армейския Стяуа от четвърта дивизия и отбора на Джиджи Бекали в елита.

„Българите също гледат „Star Wars".  Точно като в румънския футбол, където два червено-сини тима се бият за името „Истинската Звезда“.

В материала се припомня фалитът на ЦСКА, макар и със сбъркана година (2015 вместо 2016). Описва се как "добре известният бизнесмен Гриша Ганчев" премества своя отбор Литекс Ловеч в София.

Феновете обаче основават ЦСКА, който тръгва от най-ниската дивизия, привличайки за треньор популярния и в Румъния бивш защитник Валентин Илиев.

Отборът вече е в трета дивизия и вече иска международно признаване от ФИФА и УЕФА, тръби още популярният канал. Това означава 31 титли и 70 години съществуване, припомня медията.

Точно като феновете на четвъртодивизионния Стяуа, които отричат тима на Бекали в елита, и тези на ЦСКА наричат „фалшив“ отбора на Гриша Ганчев. „Ние сме ЦСКА, ние сме моралният и легитимен наследник на най-могъщия български клуб“, казват феновете на ЦСКА, цитирани от sport.ro.