Бътън: Болидите трябва да са по-трудни за каране

снимка: McLaren F1 Team

Дженсън Бътън се присъедини към тълпата от пилоти и шефове, даващи мнение за състоянието на Формула 1 в последните години и опитите спортът да бъде направен по-атрактивен.

Редица специалисти се обединиха около мнението, че спортът трябва да стане „по-опасен“, за да се върне интересът на зрителите. „Не бих използвал думата „по-опасен“, защото не мисля, че е подходящата дума, но разбирам какво искат да кажат хората.

Никой не иска да прави пистите по-малко сигурни, но трябва да направим колите по-трудни за каране и по-бързи в завоите,“ обясни най-опитният пилот в колоната.

35-годишният британец оправдава критиките на феновете към спорта: „Аудиторията на Формула 1 е една от най-големите в спорта, така че е нормално да има критики.“

Допитване до 200 000 фенове в 194 държави по света, те предложиха връщането на презареждането и няколко производители на гуми, но те бяха отхвърлени от отборите.

Пред камерите шефовете на отборите казват на феновете каквото те искат да чуят, но за мен това е все едно готвач да пита клиентите какво искат да ядат и след това да сготви каквото той си е наумил, така или иначе,“ заяви бившият пилот във Формула 1 Дейвид Култард.

Британецът прави и друго интересно заключение: „Какво можем да заключим от факта, че Кими Райконен е най-популярният пилот?

Това, че хората искат да виждат характери. Те искат победи, загуби, пробиви, грешки, инциденти, противоречия. Перфектността е скучна.“