Бърни Екълстоун се защити в съда

снимка: БТА/AP

Бърни Екълстоун, президент на най-престижната автомобилна надпревара Формула 1, се защити днес пред Върховния съд в Лондон срещу твърдения, че е направи "корумпирано" плащане за защита на позицията си.

83-годишният Екълстоун беше подведен под отговорност заради даване на подкуп на стойност 44 милиона щатски долара на германски банкер, припомня БТА. Екълстоун заяви, че е бил принуден да плати на Герхард Грибковски през 2006 година, за да не бъде предаден на данъчните служби във Великобритания.

Той даде свидетелски показания за първи път днес и оспори твърдението, че е дал противоречиви изявления след плащане през 2011 година.

"Платих на Грибковски, защото каза, че ще бъда "свален". Не бях подготвен да поема този риск", каза Екълстоун.

Делото беше заведено от немската медийна група Constanin Medien, които твърдят, че дела на BayernLB е продаден под пазарната му стойност на CVC Capital Partners.

Бърни Екълстоун е обвинен, че e подкупил бившия шеф на отдел рискови инвестиции в BayernLB Герхард Грибковски с 44 милиона долара. Така Екълстоун е целял да насочи продажбата на акциите на немската банка към CVC.