Браво! Почнахме ги с 3:0 гейма, жертвата бе Финландия

България стартира чудесно на планетарния шампионат по волейбол, който се провежда у нас и в Италия. Бихме с 3:0 гейма Финландия във Варна и ще чакаме спокойно следващата битка - с азиатския хегемон Иран.

Състезателите на Пламен Константинов взеха отделните части с 25:21, 25:19, 25:22 в първи двубой от група D на надпреварата, изигран пред 5000 души в зала "Конгресна" в Морската столица.

Преди началото на срещата спортният министър поздрави българския отбор и му пожела успех. Мачът бе наблюдаван на живо и от президента на Република България Румен Радев, кметът на морската столица Иван Портних и редица обществени личности. 

Двата тима тръгнаха равностойно, след което атака на Скримов увеличи резултата в полза на "лъвовете". Последва игра на нерви и битка точка за точка, като преди първото техническо прекъсване финландците поведоха. При 9:9 скандинавците отново дръпнаха и оформиха преднина. Блокадата на нашите проработи и те заиграха по-вдъхновено. Северняците вкараха известна интрига в гейма, заставайки плътно до българския тим. Борбата продължи до второто техническо прекъсване, след което момчетата на Пламен Константинов се отприщиха и увеличиха дистанцията (19:16). Опонентите им обаче не останаха безучастни и опитаха да се върнат в играта. Това обаче мобилизира "лъвовете" и до края не срещнаха особени проблеми. В този гейм България отбеляза 3 аса (на Валентин Братоев, Виктор Йосифов и Георги Сеганов), в атака също превъзхождаше опонента. На блокада обаче Финландия бе по-успешна. 

Втората част стартира идентично на първата. Впоследствие волейболистите на Пламен Константинов показаха по-спокойна игра и тръгнаха по-категорично. Доминацията се запази и в следващите минути ситуацията на полето се диктуваше от българските състезатели. След 19:13 обаче финландските национали рискуваха в атака и в крайна сметка намалиха пасива си наполовина. Нашите момчета продължиха възходящото си представяне и уверено затвориха при 25:19 след атака на Николай Николов, повеждайки 2:0 гейма. 

Третият гейм започна силно за българите. След това драмата отново се завърна на терена - от двете страни на мрежата борбата бе на всяка цена, отборите си разменяха лидерството до 11:11. При следващата точка нашите излязоха напред и отново дръпнаха. За Финландия на мястото на Анти Ронкайнен се появи Анти Макинен. След техническото прекъсване последва отпускане, което се отрази и на резултата - финландците се възползваха от грешките на нашите и изравниха на два пъти. Силната игра на Валентин Братоев обаче възстанови баланса, като нашите успяха да задържат преднината си и да спечелят чисто двубоя след сервис на Николай Учиков.

В четвъртък (13 септември) българските национали се изправят срещу Иран в 20:40 ч.