Братислав Кръстев освети "българския Крусибъл" с трета снукър титла

галерия:

снимка: SPORTA.BG

Единственият български лицензиран треньор по снукър Братислав Кръстев продължи доминацията си от началото на сезона у нас с трета поредна ранкинг титла от календара на родната федерация.

Брандо спечели финала на турнира, игран в чисто новата зала за снукър „Академията“ с 4:3 фрейма срещу Ивайло Пеков в повторение на битката за титлата в първата ранкинг надпревара.

Сблъсъкът в „Академията“ се превърна в истински трилър, като и двамата български майстори демонстрираха отличен брейк-билинг, тактически умения и здрави нерви.

Последният 7-ми фрейм се реши с удара по Черната, като Пеков има основания да съжалява, защото първи имаше шанс да направи решително разчистване и да прекъсне серията на Кръстев.

В крайна сметка трофеят отиде в колекцията на Брандо, но аплодисментите на публиката бяха награда и за двамата наши състезатели след великолепното снукър шоу, което „освети“ новата зала в кино „Арена – Запад“.

Братислав ще бъде един от представителите на България на Световното първенство по снукър за аматьори в Латвия, като има възможност и Ивайло да замине, за да премери силите си с най-добрите полупрофесионалисти и любители на джентълменския спорт.

e82af37c-63e6-8141-c4d5-dcf1f8cbd87b

Друг роден майстор, който ще се бори за честта на българския снукър - Никола Кемилев (вляво на снимката горе) - отпадна на полуфиналите в сблъсък с Ивайло Пеков, но спечели трофея за най-висок брейк на турнира - 93 точки.

Пеков (на снимката долу) направи страхотен халф-сенчъри от 66, с който взе решително предимство в първия фрейм. Кръстев нямаше достатъчно добри топки, за да се върне в партията, а с последното си излизане на масата Ивайло направи серия от 15, която му беше достатъчна, за да си осигури успех в първия фрейм – 1:0.

f829494f-1815-228a-e1c5-10b332debd9b

Брандо отговори подобаващо на предизвикателството в следващата партия, защото с едно излизане на масата успя да реализира халф-сенчъри брейк от 51 точки – негов втори във финалния ден след серията от 63 срещу Христо Сираков в полуфиналния мач. Благодарение на брейка Кръстев изравни резултата на 1:1.

Третата партия се превърна в тактически дуел, особено по последната Червена, която стана обект на няколко отлични сейфти удари от страна и на двамата майстори. В крайна сметка по-големият актив на Пеков, изграден от няколко мини-брейка, му помогна да спечели фрейма с успешен изстрел по Кафява, която стана възможна за него след решителен пропуск на Кръстев по Зелената – 2:1.

b2246c53-7205-4703-e114-069beab3a323

Брандо не позволи да изостане значително преди 15-минутната почивка и спечели следващия фрейм, но в партия номер 5 Ивайло направи брейк от 46 точки, с който си осигури възстановяване на аванса – 3:2.

4045327

Реферът на финала Явор Неделчев (вляво) получава поздравления от президента на Българската федерация по снукър Олег Велинов

Шестата партия протече много драматично с напрегнати удари по последната Синя, която щеше да даде решаващо предимство на единия от двамата играчи. Пеков, който имаше повече дълги серии във фрейма, не успя да реализира заложената на долния десен джоб Розова и по този начин позволи на Брандо да излезе победител. Така финалът се превърна в класика, защото щеше да се реши в 7-ата партия – 3:3.

28694adb-1b16-cb92-fe84-fe80edb47855

Финалният фрейм нямаше как да не се развие по-драматично. Той бе спечелен с точен изстрел по Черната на Кръстев, който изоставаше в резултата през цялото време, но се възползва от сериозен пропуск на Пеков по последната Кафява. Така с разчистване до последния цвят Брандо осъществи хеттрика си от титли – 4:3 и нов трофей за българския треньор.

Проверете знанията си за любимия спорт в най-новата ни рубрика “Снукър Експерт“

Ако сте истински снукър фен и желаете да получавате компетентна информация за света на любимата игра, харесайте страницата във Фейсбук Snooker PTC Bulgaria!