Босовете на грандовете правят невиждана революция във футбола

Дълго време босовете дискутират зад затворени врати и в същото време се спекулира публично, но сега плановете за революция в европейския футбол започват да стават все по-конкретни. Преструктурирането в надпреварите на Стария континент биха били такива, че първенствата в страните вече няма да са същите.

Шефът на Европейската асоциация на клубовете (ECA) и президент на Ювентус Андреа Аниели покани представители на всички членуващи в организацията тимове на извънредно заседание на 6 и 7 юни в Малта. Срещата трябва да послужи за това да се дискутира бъдещето на европейския футбол от 2024 година.

„Повече европейски футбол е добре за играта, за феновете, за обществото, за културното, спортното и финансовото развитие“, се казва в поканата на Аниели, който представя и конкретни планове, за които представителите на клубовете трябва да говорят в Малта. Става въпрос за „система на пирамидална европейска Лига“, в която да има изпадащи и нови тимове всяка година. Това би дало възможност на клубовете „да израстват и да се развиват“. Целта е „европейски мачове с по-високо качество, както и повече конкуренция“, а като предимство ще се изтъкват „актуалните спортни постижения пред историческите привилегии“ на даден клуб.

Какво означава всичко това? По принцип поканата потвърждава преди това често отричаните съобщения за планове за реформи в европейските клубни турнири. От месеци се спекулира за евентуалната революция и образуването на европейска Суперлига, която да замени Шампионската лига.

Планът на ECA предвижда система от три лиги. Лига А ще бъде като Шампионската лига с 32 тима, но разпределени в 4 групи с по 8 отбора, пише блиц. Първите четири тима от всяка група ще се класират за осминафиналите. Лига Европа и новата Лига Европа 2 (от 2021 година) ще бъдат интегрирани под Лига А.

Плановете биха могли да имат сериозно влияние върху националните първенства, тъй като в тях клубовете, участващи в новия формат, биха се изявявали с резервни състави. Мачовете от европейската Суперлига пък би трябвало да се играят в уикендите, тъй като срещи в събота и неделя привличат по-голям зрителски интерес от цял свят, отколкото двубои от 22:00 часа българско време през седмицата. Това означава, че мачовете от националните първенства ще бъдат преместени през седмицата.