Болт през сълзи на сбогуване: Мохамед Али също загуби последната си битка

снимка: twitter.com

Снощи Юсейн Болт каза последно "сбогом" на леката атлетика на емоционална церемония на препълнения Олимпийски стадион в Лондон. Той бе аплодиран от екзалтираните привърженици по трибуните и направи почетна обиколка в тяхна чест. Така той закри световното първенство тази година. Болт падна на колене на линиите за старт на 100 и на 200 метра, както и на финалната, като ги целуна и се прекръсти, а после бе на път да заплаче.

Осемкратният олимпийски шампион не успя да спечели злато в нито една от трите дисциплини на своето последно световно - 100 м, 200 м и щафета 4х100. В последното от изброените състезания ямаецът претърпя контузия точно на финалната права и не успя да завърши надпреварата. Той остана много разочарован, но заяви, че това не е краят на света.

"След като загубих на 100 м ми казаха: "Мохамед Али загуби своята последна битка, така че не се тревожи". Показах своя потенциал през цялата си кариера, така че загубата в последното ми бягане не променя това, което направих за своя спорт. Доказах, че тренирайки усилено, всичко е възможно, каквото е моето мото. Всеки трябва да продължава да опитва. Мисля, че това е добър урок за младите. Ако мога да внуша това на младото поколение, то би било добро наследство, което да оставя", сподели емоционалният Болт, цитиран от "ВВС".

"Беше брилянтно. Подкрепата не се е променила. Беше тъжно, че трябваше да ходя сега, а не да бягам. Енергията от хората беше страхотна. Казах "довиждане" на феновете си и на моите дисциплини, в които доминирах през годините. Те бяха всичко за мен. Почти заплаках”, заяви най-бързият човек на планетата.

Той приключва кариерата си с 8 олимпийски златни медала, както и 11 световни отличия със същия оттенък. Ямаецът държи рекорда за най-бързо бягане на 100 м - 9.58 секунди, което едва ли някой в близкото бъдеще ще подобри. Болт получи от шефа на IAAF Сбастиан Коу парче тартан от пистата на Олимпийския стадион с номер 7 - цифрата на коридора, от който той спечели олимпийската си титла на 100 метра в Лондон през 2012.