Български победи при жените и мастърите на Европейското

снимка: SPORTA.BG

Николета Николова и Красимир Камешев записаха първите български победи при жените и ветераните (мастърите) на Европейското първенство по снукър за аматьори в София, което се провежда в хотел „Рамада“ от 1-ви юни в продължение на 10 дни.

17-годишната Николова срази с 3:1 представителката на Беларус Яна Шут, докато при мастърите Камешев победи с 3:2 англичанина Дани Конъли. Николета Николова в тандем с Жана Митова спечели исторически бронзови медали при двойките на Европейското за младежи и девойки в Румъния в края на март.

43-годишният Камешев пък бе начело на изцяло българския екип, който монтира 16-те маси в зала „Диамант“ на хотел „Рамада“ за настоящия турнир в София.

В категорията на мъжете Ивайло Пеков поведе с 2:0 наевропейския шампион за 2007 година Кевин Ван Хове (Белгия), но в крайна сметка загуби с 3:4 фрейма. Ивайло направи силна точкова серия от 81, а съперникът му се отличи с брейкове от 52 и 84, като последният засега е най-висок в турнира.

Sporta.bg припомня, че Ивайло Пеков реализира историческия първи сенчъри брейк за българския снукър на Световното първенство за аматьори в Латвия в края на 2013-та година.

Също при мъжете Теодор Чомовски загуби с 0:4 от Патрик Масловски от Полша, Салим Оти отстъпи със същия резултат на германеца Роман Дицел, както и Цветан Павлов в мача си срещу силния уелсец Дуейн Джоунс.

Един от представителите на Израел Шахар Руберг срази Данаил Тугов с 4:0, а Никола Кемилев не можа да вземе фрейм в двубоя си с австриеца Андреас Плонер.

Днес при жените Жана Митова и републиканската шампионка Моника Методиева започват кампанията си на Европейското. При мъжете от 13 часа играят Димитър Механджийски, Иван Кюпов и Братислав Кръстев, а от 16 са мачовете на Михаил Ангелов, Николай Влашев и Джонатан Мейби.

Републиканският шампион и победител в турнира Виктория Мастърс Георги Величков ще играе на трета маса от 19 часа днес, като по същото време са срещите на Салим Оти, Христо Сираков, Теодор Чомовски и Спасиан Спасов.