Български олимпийски шампион в черен списък за допинга

снимка: interviews-bg.eu

Олимпийският ни шампион по вдигане на тежести Севдалин Маринов е в черния списък на световната антидопингова агенция. Той е с доживотно наказание. В списъка фигурират 114 треньори, лекари и помощен персонал, нарушавали правилата и са дисквалифицирани, заради връзка с допинга. Те са с различно наказание, но общото е, че с хората от черния списък е забранено да сътрудничат спортистите и треньорите.

Президентът на WADA Крейг Риди обясни, че това е направено, за да стане ясно, че спортистите сами не използват забранени препарати, а тях ги поддържат хора от близкото им обкръжение.

Първото място в броя на нарушителите категорично заема Италия - 61 души. Сред на най-известните личности в черния списък са италианският лекар Мишел Ферари, работил повече с колоездача Ланс Армстронг. Сред американците двама са треньори в леката атлетика Джон Дръмонд, бивш наставник на спринтьора Тайсън Гей, и Тревър Греъм, треньор на Марион Джоунс, която бе изхвърлена, заради допинг-скандал по време на fлимпиадата през 2000 г.

В списъка на 114-те има 6 руснаци, турци, като сред известните руски имена в атлетиката е това на Виктор Колесников, който е ръководел центъра за подготовка на спортните ходачи.

Другото българско име е това на Стефан Стефанов. Той няма право да извършва каквато и да е дейност свързана с професионалния спорт до 2034 г. Засега не е ясно с какъв спорт се занимава той, само е известно, че работи в чужбина. Санкцията на българина е влязла в сила на 30 март миналата година и ще изтече на същата дата през 2034.

Маринов фигурира в списъка като австралиец. Той отдавна има двойно гражданство. 

"24 часа"