Българска работа: Легенди на Левски се обидиха на фенска анкета

снимка: БГНЕС

По стар роден обичай всяка анкета оставя след себе си разсърдени хора, които бързат да изкажат възмущението си. И юбилея на Левски, който отбеляза 50 години от първия си официален евромач не мина без обидени. И с право. Легенди на „сините“ са силно разочаровани от присъствието на чужденците Игор Томашич и Седрик Бардон сред избраните след гласуване на специално създаден сайт за юбилея.

„Ясно е, че се гласували фенове, които не са гледали мен и Кирил Ивков. Това го разбирам, но не разбирам защо в тази класация има чужденци. Ето затова съм против. Смешно и обидно е Томашич да бъде предпочетен пред Кирил Ивков, който е трикратен четвъртфиналист в Европа с Левски, двукратен футболист на годината и дългогодишен капитан на отбора. Не мога да разбера откъде-накъде вместо Павел Панов присъства Седрик Бардон. Моите уважения към Бардон – добър футболист, но не може с 1-2 сезона в Европа да е там, а голмайстор № 1 на Левски в евротурнирите – Павел Панов, да го няма. Неуместно е“, възмути се Добромир Жечев пред „Меридиан Мач“.

Коментар по темата даде и Павел Панов, който сега е на шефска позиция в БФС: „Място за обида няма. Така са гласували, така са преценили. Това са млади хора, които не са наясно с историята. Има си обаче книги, може да се види черно на бяло кой какво е постигнал. Моят принос няма кой да ми го отнеме. От всички пет четвъртфинала на Левски аз имам дейно участие в четири – три като футболист. Тези млади хора, които са гласували въобще не са запознати с историята. Дори тези, които са гласували за Гунди, не знаят всъщност колко велик футболист беше. Защо го няма Кукуша? Има още много футболисти, които липсват. Няма проблем, че в отбора място са заслужили чужденци. Въпросът е колко са играли и какъв принос имат. Елин Топузаков може да не е най-великият играч, но има 15 години в Левски. Мачове, принос, успехи... напълно заслужил е да е там. Ако има чужденец с неговия принос, нека попадне”, казва той.

 

Павел Панов  атакува организаторите на юбилея срещу шведския „Юргорден“ и по друга причина :Поводи като юбилея са много хубави. Прекрасно е да се събираме. Даже е задължително. Но искам да попитам, къде в цялата каша се набърка баскетболния отбор? На 100-годишнината беше едно, там почит заслужаваха всички спортове. Но сега това беше футболен празник, в който на почивката дефилира баскетболен отбор. Вместо това можеше да поканят всички тези легенди да направят една почетна обиколка. Тези хора бяха натикани в Ложа 5, или както там се казва, и репортерката дори не можеше да ги намери, за да им вземе интервю. Легендите трябваше да са под светлината на прожекторите“, смята„синята“ легенда Панов.

Кирил Ивков сподели, че много хора от по-старото поколение са останали втрещени от анкетата: „За себе си ми е кофти да говоря. Няма да го кажа на глас и да съм недоволен. Доста мои приятели ми казаха: „Това не може да бъде. Как може да те няма в класацията?“ Това обаче бяха все хора, които са ме гледали как играя. За мен по-приятното усеща беше, че много хора все още ме разпознават, спират ме, разговаряме, искат да се снимат с мен. Радвам се, че това признание го имам. По отношение на самата класация ми е странно как точно са я направили. Направи ми впечатление, че в състава от четири защитници има само един бек (Пламен Николов) и трима централни – Топузаков, Николай Илиев и Игор Томашич. За избора на вратар мога да кажа, че Иванков не е лош, но Боби Михайлов беше изключителен вратар. Георги Петков също. За него обаче е ясно защо не е в идеалния отбор. За мен много не искам да говоря. Много шамари ми се струпаха в последно време. Недоумявам как в идеалния отбор го няма Павел Панов. Човек, с когото аз играх и с когото елиминирахме Аякс, бихме Барселона, вкара и двата гола на Дуисбург в Германия. За съжаление, когато има такива класации няма как да няма сърдити“, заяви Кирил Ивков.