България започна с лесна победа и разгром в третия гейм

галерия:

снимка: cev.lu

България започна с много лесна победа над Кипър с 3:0 гейма (25:18, 25:19, 25:5), в първа среща от квалификациите за Световното първенство в Полша през септември.

Sporta.bgприпомня, че това е последния ни шанс да се класираме за Мондиала през есента. За целта обаче трябва да се справим и с останалите отбори в нашата група – Холандия и Чехия. Утре „лъвовете“ излизат от 16:30 срещу отбора на Холандия.

Съперникът ни от Кипър изобщо не беше от нашата класа в днешния двубой. Въпреки това те успяха да стигнат до кота 18-19 точки в първите два гейма. Това се дължи най-вече на грешките на българите и рисковете в играта на Кипър.

В последният трети гейм обаче българският лъв показа колко силен може да бъде и след като поведе с 16:2 при второто техническо прекъсване, като и двете точки за Кипър бяха след наши грешки. До края нашите позволиха само още три точки на съперника си и записаха рекорден гейм - 25:5. 

Националите запазиха сили за предстоящия двубой, а може би играта в първите два гейма само ще обърка следващите ни съперници. Истинската класа в последния гейм бе просто смазваща в полза на България.

Цветан Соколов бе най-резултатен в мача с 15 точки. Вальо Братоев добави 9, а Тодор Скримов и Виктор Йосифов се отчетоха с по 7 пункта. Центровете Ники Николов и Теодор Тодоров добавиха по 6 точки.

Първи гейм:

Срещата започна в бавно темпо, като двата тима рискуваха със силен сервис. България поведе с 8:6 на първото техническо прекъсване след атаки на Тодор Скримов и Цветан Соколов.

Кипър атакуваше успешно след атаки на най-добрия им реализатор - Йоргу. Георги Братоев застана след това на сервис и България поведе с 10:6 след ас на нашия разпределител. В тези минути заработи и българската блокада, с която поддържахме разликата от 4 точки.

Теодор Тодоров с първия си ас увеличи преднината на 5 точки. След нов ас на Валентин Братоев дойде второто прекъсване за 16:10 в полза на България. Разликата се запази в полза на България до 19:14. След атаки на Тодоров и Соколов в центъра и добра игра на блокада България стигна до точка за геймбол и след грешка в сервиса на Кипър поведохме след 25:18.

Втори гейм:

Изненадващо Кипър започна много надъхано втората част и поведоха с 5:2. Много голям стимул и вяра получиха кипърците след като хванахаЦветанСоколов на единичен блок, а Тодор Скримов направи грешка при посрещането. Все пак с няколко бързи атаки през центъра и добра игра на блок, България изравни за 6:6, а след това обърна резултата за 8:7 при първото техническо прекъсване.

Георги Братоев отново записа добра серия на сервис след прекъсването и поведохме с 12:8. След това Кипър започна да рискува повече със сервиса и стигна до втори ас в мача. Това обаче подейства малко стимулиращо и събуждащо за националите, които след ас на Цецо Соколов поведоха с 16:12. Последваха атаки на Скримов и Соколов, а играта в блокада заработи на пълни обороти за 21:15. Зачестиха грешките на българите от начален удар за 24:19. Цецо Соколов се реваншира за сервиса си след блока аут и 2:0 за България.

Трети гейм:

Ники Николов се появи в игра на мястото на Теодор Тодоров в началото на третата част. България започна ударно след сервиса на Братоев и поведе с 4:0 точки. "Лъвовете" се концентрираха и показах част от своята мощ за 8:1 при първото прекъсване. Наказателната серия на Николов и Скримов продължи за 16:2. Добри изяви на Николов от сервис и Валентин Братоев доведоха резултата до 25:5. Така България спечели последния гейм с 5 точки, което показва колко голяма е разликата ако "лъвовете" се разиграят.