Ангел Искрев от Евроспорт: Българската лека атлетика е жива

галерия:

снимка: БТА/AP

Aнгел Искрев е един от водещите коментатори на Евроспорт. Той започва своята кариера като журналист в телевизия "Канал 3" и само шест месеца след това получава предложение да се присъедини към екипа на Евроспорт.

През своите шест години зад микрофона е коментирал над 30 спорта, но основните в неговото портфолио са биатлон, ски бягане, лека атлетика, футбол и австралийски футбол. От 2010-а година коментира и за телевизия "ТВ +".

Очаквайте още материали от Ангел Искрев и други известни български спортни журналисти в новата рубрика на Sporta.bg "Колонката на..."

13 (14) атлети, шестима финалисти и два медала. Изглежда като равносметка от едни отминали за българската лека атлетика моменти. И е точно така. България нямаше два медала на европейско първенство в зала от Мадрид’05.

На континенталния шампионат под покрив в Прага родната атлетика възвърна част от позагубените си позиции в Европа и отново имаше двама медалисти. Габриела Петрова и Радослава Мавродиева записаха най-сериозните си успехи при жените – сребро за Габриела в тройния скок (14.52 м) и бронз за Радослава в тласкането на гюле (17.83 м).

Мавродиева откри сметката на България в класирането по медали със стабилен втори опит в сектора – 17.83, с което спечели първото си голямо отличие в кариерата. Сливналийката е четвъртата медалистка за България в зала в тази дисциплина след Иванка Христова, Виржиния Веселинова и Светла Миткова.

4135302

До този момент тя имаше два финала на открито, а преди това Мавродиева дори се отказа от спорта. Радващо е, че в крайна сметка, въпреки трудностите, тя стигна до медал на голямо първенство само две години и половина след като дори българската федерация по лека атлетика я обвини в симулативно участие на Олимпийските игри. От тук нататък тя трябва да се успокои, за да атакува финал на световното първенство в Пекин по-късно тази година.

4135307България има своята ярка звезда в Царицата. Габриела Петрова има всичко нужно, за да се превърне в следващото лице на атлетиката в България след Ивет Лалова – харизма, отдаденост, решимост и най вече спортно-технически резултати. Габриела спечели европейската титла до 23 г. в Тампере (13.91 м) с прекрасен последен опит, точно с шестото си скачане възпитаничката на Атанас Атанасов грабна среброто и в Прага.

Доказателство за бойкия й дух, който е несъмнена част от високия спортен резултат. Серията на Габриела беше фантастична, а когато опонентките й Гийриш и Князева я натиснаха, тя отговаряше с все по-силен скок. Една реална заявка за зараждането на звезда в родната атлетика.

Освен Радослава и Габриела другите ни финалисти се предствиха отлично за моментните си способности.

Георги Цонов завърши 5-и във финала на троен скок, а в този процес на два пъти подобри личното си постижение (16.61 в квалификацията, 16.75 във финала). Един страхотен резултат за младия атлет, дори след умората в квалификацията в скока на дължина. Освен това във финала имаше и друг българин – Румен Димитров (8-и с 16.36), което отново е доказателство за прогреса на атлетиката ни. Вечната Венелина Венева – Матеева отново се „провря“ във финалното надскачане и завърши 7-а със 194 см (194 см в квалификацията). Силвия Дънекова отново достигна до финал на 1500 м, но този път директен и последното 11-о място в дисциплината. Резултатът на най-добрата ни бегачка е разочарование, но нейните силни дисциплини са на открито.

Разочарование бе и отпадането още в квалификацията на националния ни рекордьор в тласкането на гюле Георги Иванов. Да, само два сантиметра го разделиха от финала, но Георги е далеч от формата през последните две година, а конкуренцията на световното първенство в Пекин ще бъде далеч по-голяма от тази в Прага. Финал в моментната форма на Иванов е мираж.

4135301

Разочаровани сме, когато Ивет Лалова е извън финал на континентален шампионат, но спринтьорката имаше своите лични проблеми в края на миналата година и едва ли е напълно концентрирана върху сезона на закрито. Ивет и другата ни представителка в спринта на 60 м ИннаЕфтимова проведоха две бягания и отпаднаха пети в своите полуфинални серии. Ефтимова постигна личен резултат със 7.28, а ИветЛалова приключи с 7.26 в полуфиналите.

4135305

Тихомир Иванов (2.24) и Мирела Демирева (1.87) също отпаднаха в квалификациите в сектора за скок на височина. И двамата обаче досущ като Габриела Петрова са свеж полъх в нашата атлетика и е въпрос на време и много труд, за да се достига по-лесно до финалите на големите форуми. Същите думи спокойно могат да се адресират и за Денис Димитров, който не само, че постигна 6.65 (личен рекорд, 4-о постижение във вечната ни ранглиста), но записа и стабилен резултат в полуфинала (6.66). Очевидно лошата 2014-а е забравена. ЗлатозарАтанасов завърши 14-и в тройния скок с 16.05, а за съжаление 14-ия ни атлет в Прага АндрианаБънова получи болки в ахилесовото сухожилие и не излезе на пистата.

Ако трябва да се прави заключение за състоянието на българската атлетика (а то не трябва да е прибързано), тя търпи възход поне на континентално ниво. Но големите тестове тепърва предстоят – отборното европейско на открито и най-големият форум през годината световния шампионат. Талантът е налице. Има резултати, върху които да се изграждат бъдещите успехи. Е, най-вероятно лекоатлетите ни ще имат нужда и от малко късмет и преди всичко нормални условия за провеждане на подготвителния процес.

4135303

Цифрите на шампионата:

20мястото на България в класирането по медали

17.83постижението на Радослава Мавродиева за бронза

16.75личен резултат за Георги Цонов в тройния скок

15 - мястото на България в класирането по точки

14.52резултатът на Габриела Петрова за среброто

13(+1)атлетите на България на шампионата

6.65личен резултат на Денис Димитров на 60 м

6българските финалисти

2медалите ни от Прага

Още материали на Ангел Искрев четете в личния му блог НА ТОЗИ ЛИНК