България с осем състезатели на Световното първенство по фехтовка

снимка: БТА

България ще участва с осем състезатели на Световното първенство по фехтовка за мъже и жени, което ще се проведе от 5-и до 11-и август в унгарската столица Будапеща.

 

В състава са включени на шпага - Петър Тошков, Кирил Маринов, Деян Добрев, Мартин Стоев и Десислава Стоянова, и на сабя Атанас Арнаудов, Любослав Бурнев и Олга Хранова. Това заяви на пресконференция Йордан Гълъбов, президент на клуб по фехтовка в НСА "Васил Левски" и отговорник за шпага в БФФехтовка. Като треньори ще пътуват ГЪлъбов и Ивайло Воденов (сабя).

 

От три години националните състезатели не получават никакво финансиране за подготовка, лагери, участия по състезанията, екипировка и други.

 

"Всички наши участия по турнири е за сметка на състезателите и треньорите. Причина за това е, че към нашата федерация няма никакви постъпления от страна на Министерството на младежта и спорта поради неправилно изразходване на средства от страна на централата.

 

От три години нямаме финансиране, няма екипировка, оръжия. 90 процента от състезателите работят, за да се издържат, а тренират след 18.00 часа в НСА. Залата се стопанисва от клуба и там се подготвяме. От елитен спор фехтовката се превърна в аматьорски", каза Гълъбов, цитиран от БТА.

 

Участието на първенството в Будапеща излиза около 350-400 лева на състезател. Българите ще пътуват с личните си автомобили. БФФехтовка дължи 250 хиляди лева на Министерството, а в момента в нея тече проверка на Инспектората.

 

Преди два месеца беше избрано ново ръководство начело с Петър Делчев, който замени на поста президент Величка Христева. Новото ръководство обаче все още не е вписано от съда.

 

Един от най-добрите състезатели - Петър Тошков от години работи в Канада като треньор и се прибира в България само за три месеца през лятото. Той се надява да получи канадско гражданство и да участва с тима на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

 

"Много рядко участвам на състезания. В последните две години не съм участвал. Вече съм на 39 години. Имам опит, но физически не издържам дългите състезания. В Канада тренирам четири национални състезатели. Преди няколко дни станах трети на държавното първенство. В България има талантливи състезатели. Оптимист съм. На световното първенство реалните ни шансове е попадане в топ 64", коментира Тошков.

 

На пресконференцията стана ясно, че двама от най-добрите български състезатели Добрин Гьонов и Маргарита Чомакова в момента не се състезават, тъй като им се налага да работят.

 

Относно участието на българин на олимпийския турнир в Рио де Жанейро Гълъбов каза: "Имаме 4-5 души, които могат да спечелят квота. Въпросът е дали федерацията ще ги подпомогне".

 

Все още не е ясно дали България ще организира световното първенство по фехтовка, на което е домакин през следващата година, тъй като трябва да се направят финансови гаранции през Международната федерация.