България разкъса "лалетата" по пътя към Полша

галерия:

снимка: fivb.org

България е само на два гейма от това да се класира за Световното първенство в Полша през тази година, след като стигна до сравнително лесно 3:0 (25:19, 27:25, 25:14) срещу другия фаворит Холандия във втория ден на квалификацията в Чехия.

Българските “лъвове“ изиграха много стойностен двубой, в който атаката на тима се задържа над 50% през цялото време, което беше и ключът към успеха. Защитата на тима също не изневери срещу мощните атаки на холандския тим.

Съперникът затрудни възпитаниците на Камило Плачи единствено във втората част, когато България поведе с 6 точки при 10:4, но силният сервис на Кой и компания върна „лалетата“ в гейма, а те получиха и две точки за спечелване на частта. Те обаче бяха отразени, а Тодоров с блок направи 27:25.

4055270

До края българите бяха безпогрешни и спечелиха лесно, и то благодарение на един от най-силните си елементи – блокадата.

Така утре срещу Чехия България се нуждае само от два гейма, за да си подпечата билетите за Полша, където ще се проведе Световното първенство.

Най-резултатен отново беше Цветан Соколов, който завърши с 19 точки, 16 от които дойдоха в първите две части. Тодор Алексиев се отчете с 13, а Скримов добави 8, повечето реализирани в края на решителния втори гейм.

Първи гейм

България почна изключително силно, след като с хубава блокада националите омекотиха няколко атаки на своя противник, а това помогна и на Братоев да разпределя по-разнообразно атаките - 8:5 при първата техническа пауза.

4055271

След подновяването ас на Кой приближи холандците само на две точко, но последваха убедителни атаки и ас на Соколов за 14:8. Разликата се запази и до следващата пауза, след като добро отиграване край мрежата на Братоев запази 6-точковия аванс - 16:10.

Кой и Койстра успяха да намалят до 17:14 след няколко грешки на българите, а това принуди Плачи да вземе таймаут. Това подейства и България спря серията на съперника. Холандия можеше да се доближи на две точки, но "лалетата" сбъркаха при мрежата за 20:16. Силен край на Скримов, Соколов и Йосифов не позволи на Холандия да се върне в гейма - 25:19 и 1:0.

Втори гейм

Втората част почна по-оспорвано, като резултатът се движеше точка за точка Соколов не реализира две поредни атаки за 5:3. Скримов пък продължи със силните сервиси, а блок на Йосифов принуди Холандия да вземе таймаут - 6:3.

4055272

Това обаче не помогна на "лалетата", а Алексиев след блок аут фиксира резултата на 8:4. След паузата Йосифов с ас и Алексиев с контраатака направиха 10:4, а Соколов задържаше аванса до 12:7. Последва леко отпускане, но въпреки това България водеше с 16:13 при второто техническо прекъсване.

Силният сервис на противника продължи да затруднява родните национали, но аут на Клапвайк върна аванса на България за 18:17. Холандия поведе с 18:19, но важен блок на Николов възстанови равенството. Нервите взеха връх в срещата и последваха грешки и в двете половини, а Холандия се възползва от лошо посрещане и Кой заби за 22:24. България обаче успя да изравни за 24:24 след грешка на Кой.

4055274Соколов направи брилянтен блок при атака пайп за 25:24, а късметът лиши Алексиев да завърши с блок - 25:25. Клапвайк прати топката в аут, а след това отново той попадна в клопката на резервата Теодор Тодоров - 27:25.

Трети гейм

Подобно на втората част, и тук в началото силите бяха изравнени, но Холандия продължи да играе със сила, което помогна на тима да се задържи до 8:6 при първата техническа пауза.

България бързо натрупа 4 точки аванс, като Соколов продължи с уверената си игра в нападение, а подпомаган от Скримов резултатът продължи да се движи в полза на "лъвовете" - 14:9. Соколов наниза и ас, а втората техническа пауза дойде след блок аут на Скримов - 16:10.

Българската блокада продължи да работи силно, а Николов и Братоев принудиха пореден таймаут при 19:12.

И това не помогна на Холандия, като Братоев продължи със силните си минути, разпределяйки перфектно играта - 23:13. Ники Николов и Тодор Скримов с блокади донесоха победата при 25:14.