България приключи Евро 2014 по борба с 9 медала

снимка: БТА

България завърши с 9 медала участието си на европейското първенство по борба, след като в последния ден на шампионата във Вантаа (Финландия) нито един от тримата национали не успя да стигне до спор за отличията.

Бившият световен и европейски шампион в класическия стил Христо Маринов (85 кг) започна с технически туш - 8:0 срещу Димитрос Пападопулос (Гърция), а олимпийският, световен и европейски шампион Алексей Мишин (Русия) се оказа непреодолимо препятствие за него и той загуби с 0:3 точки.

На полуфиналите руският борец претърпя поражение и Маринов не успя да продължи в репешажите за бронза. В категория до 75 кг Илиян Георгиев бе туширан още на старта от Игор Бешляга (Молдова).

В следващият кръг съперникът му загуби и българското участие завърши. Дебютантът Даниел Александров (80 кг) след две срещи също отпадна. Той стартира с успех срещу представителя на домакините Ярно Аландер с 3:1, но след това загуби от от грузинеца Георги Цирекидзе с 6:8. Противникът му претърпя поражение на полуфинала и така Александров не получи втори шанс.

От шампионата във Финландия българските борци се връщат с две титли - на Станка Златева и Александър Костадинов, сребро на Любомир Димитров и бронз на Тайбе Юсеин, Джанан Манолова, Мими Христова, Виктория Бобева, Борислав Новачков, Мирослав Киров.