България помете Куба на дамския волей Мондиал

Първа победа записаха националките, водени от треньора на Марица Иван Петков, на световното първенство по волейбол в Япония – 3:0 (25:10, 25:20, 25:14) срещу тима на Куба във втория си мач от група „В“ в Сапоро. Така нашите запазиха реални шансове да продължат за втората фаза на шампионата, където се класират първите 4 отбора от четирите групи. В първи мач вчера българките отстъпиха срещу състава на Италия с 0:3 (15:25, 19:25, 22:25), а в първия двубой от днешния втори ден „адзурите“ спечелиха втори успех – 3:0 (25:15, 25:15, 25:18) над Канада. Третият сблъсък за днес е Турция – Китай, а утре е почивен ден за всички състави в Сапоро.

Треньорът Иван Петков започна със стартова шесторка разпределител Лора Кипитова, Мирослава Паскова на диагонал, в центъра Христина Русева и Нася Димитрова, на посрещане Гергана Димитрова и Мария Каракашева, либеро бе Жана Тодорова. В игра също така се появиха Петя Баракова, Ивелина Монова, Веселина Григорова.Първият гейм започва вихрено за българките с две поредни блокади, а на първото техничесто прекъсване резултатат бе 8:3. След това събитията на терена продължиха в същия тон – отлична игра на нашите със солидна блокада, мощна атака и допускането на минимален брой грешки. Второто техническо прекъсване дойде при 16:4, а при 20:7 Петя Баракова смени Христина Русева за изпълнение на по-труден сервис. И разпределителката успя, като първо направи ас, а после след нейно добро изпълнение кубинките сгрешиха. В края на гейма Нася Димитрова атакува успешно два пъти и направи един блок за 25:10.

Във втория гейм Петков не направи промени в състава, не се промени и ситуацията на терена, но този път доминацията на българкте не бе толкова явна. На първото техническо прекъсване нашите водеха с 8:7, а на второто с 16:13 т. Кубинките обачеха нямаха сили за нещо повече от това да загубят с по-малка разлика в точките.

Третият гейм бе идентичен с първите два – 8:4 и 16:8 на двете технически прекъсвания. Тогава Баракова смени Китипова и доигра срещата, в която не се знаеше само до колко точки ще се доберат кубинките. Успяха да стигнат кота 14.

Волейболистките на Иван Петков са четвърти във временното класиране с 3 точки (1 успех, 1 загуба), лидер е Италия с 6 точки.

Утре българските националки почиват, а във вторник (2 октомври) излизат срещу Турция от 10:10 часа българско време.