България почна с победа на ЕП по крикет

България стартира с победа на Европейското първенство по крикет във формат Т-20, на което София е домакин за първи път. Домакините разгромиха Македония с 218/3 срещу 113/9 ръна и излязоха начело на Група А с 10 точки.

 

Във втората си среща българите ще се изправят срещу Полша. В друг мач от шампионата Румъния трудно се наложи над Сърбия с 138/2 срещу 137/6 ръна и така Сърбия измъкна бонус точка за загуба с минимална разлика. Румъния води Група Б с 9 точки.

 

Старта на европейското първенство съвпадна с откриването на първия стадион за крикет в България на терена на Национална Спортна Академия. Сред гостите на тържествния водосвет бяха вицепрезидентът на БОК д-р Лъчезар Димитров, Ректорът на НСА доц. д-р Пенчо Гешев, както и Н.Пр. Посланикът на Великобритания в България Джонатън Алън, който хвърли и първата топка, с което откри Еврошампионата.

 

В словото си на откриването президентът на Българската федерация по крикет проф. Николай Колев заяви, че в този ден се сбъдват две десетгодишни мечти на българския крикет - България да има свой собствен крикет терен и да бъде домакин на такова мащабно състезание.

 

Европейското първенство по Т-20 крикет ще продължи до следващата събота, когато освен финалите на шампионата, ще се проведе и финалът на юношеското първенство в България.

 

Организаторите са подготвили много изненади за посетителите и играчите, като в духа на крикета е включена и благотворителна визита в един от медицинските центрове, където досегашният треньор на българския национален отбор, познат от малкия екран с участието си в сериала "Седем часа разлика" д-р Саиф Рехман развива крикет на маса и крикет за деца със специални нужди.