Най-високата заплата в историята на спорта е факт - 430 милиона долара

Най-големият договор като абсолютна стойност на заплатата в спорта е факт. Бейзболистът Майк Траут и клубът му "Лос Анджелис Ейнджълс" от Мейджър лигата на САЩ са се разбрали за контракт на стойност над 430 милиона долара в следващите 12 години, съобщава телевизията ESPN.

Това става точно на прага на новия сезон в МЛБ, стартиращ днес.

27-годишният Траут, който и досега бе играч на "ангелите" ще получава по 35,8 млн. на година. Той подобрява предишен рекорд, поставен по-рано този месец. Друг бейзболист - Брайс Харпър, сложи подпис под споразумение с "Филаделфия Филис" за $330 млн. за 13 сезона.

Майк Траут е избиран два пъти за най-полезен играч на лигата. Предишният му договор изтича догодина, но клубът от Лос Анджелис реши да подсигури бъдещето си с една от бейзболните звезди на Америка за доста по-дълъг период от време.

Щатските медии коментират, че Траут изпреварва дори боксьора Канело Алварес, който има контракт за $365 милиона с телевизия DAZN за пет години. Мексиканецът обаче получава много повече средно, както лесно може да се изчисли - по 73 млн. на 12 месеца.

В САЩ бейзболистите традиционно са сред най-богатите спортисти като стойност на заплатата. 

Не е ясно какви пари прибира Траут от рекламни договори, например, но едва ли годишните му приходи надвишават тези на Лионел Меси. Според "Форбс" аржентинецът заработва по около $84 млн. на година. Малко повече от половината от това е от заплата.

Най-добре платеният спортист за 2018 г. е боксьорът Флойд Мейуедър. "Форбс" пише, че той е заработил 275 млн. долара. Той е и човекът, който обикновено оглавява тази класация годишно.