България и светът честват 90 години БОК

галерия:

снимка: bgolympic.org

Българската спортна общественост отбеляза 90-годишнината на БОК, юбилеят имаше широк отзвук и в чужбина. Лично президентът на МОК Томас Бах отправи специален поздравителен видео адрес, който бе излъчен по време на официалния коктейл в зала „София“ на хотел „Кемпински Зографски“.

Пристигналите за юбилея ръководители на МОК, НОК и международни федерации отправиха своите послания лично, а в централата на БОК в последните дни пристигнаха десетки поздравителни телеграми и писма.

Тържеството събра стотици олимпийски шампиони и медалисти, легенди на българския спорт. Сред присъстващите бе премиерът проф. Георги Близнашки, министърът на спорта Евгения Раданова, народни представители, спортни деятели, интелектуалци, журналисти и бизнесмени.

Веднага след като прозвучаха химните на България и на олимпийското движение, водещият на церемонията, актьорът Владимир Пенев припомни част от най-паметните дати и събития в историята на БОК.

Първото поздравление бе на председателя на БОК Стефка Костадинова. „Дълбоко съм развълнувана тук, сред толкова велики българи. В дните на равносметка с радост отбелязваме, че Българският олимпийски комитет може да бъде горд със своята история и постижения.

Страната ни е сред тези 14 държави, възстановили игрите в модерната ера, а българските спортисти са изписали много от златните страници на световното олимпийско движение. Искам да благодаря на всички, които през годините са спомогнали за авторитета и развитието на БОК – от първооснователите и генерал Владимир Стойчев до хората, които днес помагат да съхраним безценните идеи и принципи на олимпизма“ заяви Костадинова.

Присъстващите бяха приятно изненадани да чуят гласа на един от най-великите в историята на българското олимпийско движение - покойния генерал Владимир Стойчев. Чрез аудиофайл, предоставен от златния фонд на БНР, в залата прозвуча част от словото му на Конгреса на МОК във Варна през 1973 г.

В специалното си видеопослание президентът на МОК Томас Бах изрази своето уважение от постигнатото от БОК и българския спорт през годините и за пореден път увери, че България може да бъде горда със своето олимпийско семейство.

Много топли думи отправи Бах лично към председателя на БОК Стефка Костадинова, която нарече „една от най-великите в историята на световния спорт“. „Все още изпитвам дълбок респект и възхищение всеки път когато, влизайки в Олимпийския музей в Лозана минавам под летвата, маркираща уникалния ви световен ви рекорд от 209 см“ заяви Томас Бах.

Много емоционални в словата си бяха министър-председателят проф. Георги Близнашки и служебният спортен министър Евгения Раданова. И двамата изтъкнаха възхищението си от постигнатото от българските олимпийци и подчертаха важната роля на БОК в утвърждаването на олимпийските идеали в България.

Подобни топли думи се съдържаха и във видеопосланието на члена на Изпълкома на МОК Сергей Бубка, както и в поздравленията, които лично отправиха от сцената пристигналите за юбилея чуждестранни гости: Партик Хики, член на Изпълкома на МОК, президент на ЕОК(Европейските олимпийски комитети) и първи вицепрезидент на АНОК(Асоциацията на националните олимпийски комитети), генералният секретар на ЕОК Рафаеле Паньоци, президентът на Международната федерация по борба Ненад Лалович, президентът на Международния съюз по модерен петобой Клаус Шорман, вицепрезидентът на Украинския НОК Равил Сафиулин и петкратната олимпийска шампионка по синхронно плуване Анастасия Давидова, генерален секретар на НОК на Русия. Всички те говориха с респект към многобройните спортни успехи и авторитета, който е изградил БОК през годините в световната спортна общност.

По случай 90-годишния юбилей Българският олимпийски комитет получи стотици поздравления, възпоменателни плакети и подаръци. Официалната част завърши с връчването на „Златната значка на БОК“ на двукратните олимпийски шампиони на България – Боян Радев, Петър Киров, Николай Бухалов, Таню Киряков, Мария Гроздева, както и Таню Киряков и Нораир Нурикян, които не присъстваха на събитието.

4121785

Всеки един от гостите получи като подарък на тръгване луксозното издание на издадената за юбилея книга „Олимпийската слава на България, бутилка червено вино от специална реколта 2011 с емблемата на БОК на етиката и уникална значка с първото лого на БОК от 1923 г.

Тържеството, с което завърши отбелязването на 90-годишнината на БОК, се превърна в емоционална среща на няколко поколения велики българи, допринесли за издигане на националното ни самочувствие и за уникалните ни постижения в историята на световния спорт.